Мярката важи и за открити, и за закрити обществени места

Всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места. Такова нареждане даде здравният министър днес, съобщиха от здравното министерство. Глобата за неспазване на наредбата е 5000 лв. 

А лекари предупреждават, че вирусът може да причини трайни тежки увреждания на белия дроб дори при хората, които са оздравели. Междувременно 359 са вече заразените с коронавирус у нас. Добрата новина е, че има 17 излекувани.

Сред тях са и двама пациенти на "Александровската" болница. Това са 42-годишен мъж и 67-годишна жена, които след две отрицателни проби бяха изписани от лечебното заведение.

Правителството с извънредна актуализация на бюджета (ОБЗОР)

„В началото бяха в увредено състояние, но нямаха нужда от интензивно лечение. Състоянието им се подобри и бяха изписани“, заяви  доц. Димитър Буланов от УМБАЛ „Александровска“.

Няма обаче гаранция, че при излекуваните от коронавирус паценти няма да настъпят увреждания.

„Такова нещо не може да се каже за нито едно заболяване. Не може да се предвиди какви ще са поражениета и дали ще ги има изобщо“, поясни лекарят.  

Най-рано утре ще започне изследването с т.нар. бързи тестове. Те ще се правят от мобилни екипи и на тях ще се подложат 1000 полицаи.

„Органите на реда се срещат с нормалната популация и затова имунитетът,който можем да открием при тях, е много по-близък до имунитета на обществото. Лекарите са изложени на по-болната част от обществото“, обясни д-р Александър Симидчиев, пулмолог и член на Медицинския съвет към МС.

Нови 5 заразени с COVID-19 у нас

Специалистите уточняват, че на това тестване не трябва да се гледа като на масово.

„Това изследване не е свързано с мерките, а със стратегията, която трябва да изградим за масовото изслеване на последващ етап“, каза още Симидчиев.

А след заповедта на здравният министър въпросът с недостига на лични предпазни средства продължава да е на дневен ред.

„Проблемът с маските не е решен в глобален мащаб, не само в България, но и по света“, каза ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Предупреждението, че мерките могат да бъдат затегнати, продължава да е актуално. Ако изолацията не се спазва не е изключено да излизаме от дома си само след предварително известие като СМС, например.

Вижте цялата заповед:

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП