Навременната връзка с „вентилатора“ увеличава максимално шансовете за оцеляване

Много пациенти с пневмония COVID-19 се нуждаят от механична вентилация на белите дробове. Как работят вентилационните апарати и защо те силно липсват по време на пандемията на коронавирус.

В БИТКАТА С COVID-19: Разказ на български лекар за ужаса във Франция (ВИДЕО)

COVID-19 засяга главно долните дихателни пътища и при 20% от хората, заразени с вируса SARS-CoV-2 , той прониква дълбоко в белите дробове. В същото време състоянието на пациента бързо става критично и най-тежките случаи трябва спешно да бъдат настанени в отделението за интензивно лечение и да бъдат свързани с устройства за механична вентилация (УМВ).

В Италия и Испания, най-засегнатите от коронавирус страни, болниците често не могат да се справят с притока на пациенти: няма достатъчно места в интензивното отделение с „вентилатори“, както лекарите наричат УВЛ, поради което лекарите трябва понякога да решават кой има по-големи шансове да оцелее, пише БГНЕС.

Кога е необходима механична вентилация ?

Изкуствената вентилация е необходима в случаите, когато белите дробове вече не могат да вдишват достатъчно кислород и издишват въглеродния диоксид, събран в тях. В този случай вентилаторите поемат функциите на дихателната система.

Навременната връзка с „вентилатора“ увеличава максимално шансовете за оцеляване. Ако човек, който е спрял дишането, не е свързан с УВЛ, вътрешните му органи престават да се снабдяват с кислород. Скоро след това сърцето спира да бие, кръвоснабдяването спира и в рамките на няколко минути пациентът умира.

ЗАПОВЕД: Всички навън - само с маски

Как работят вентилаторите ?

Принципът, по който работят вентилаторите, се нарича вентилация с положително налягане. Те изпомпват кислороден въздух в белите дробове и изпомпват течност от тях. Звучи просто, но в действителност това е сложен процес. Съвременните вентилатори имат много различни режими на вентилация, които се използват в зависимост от конкретната ситуация.

Когато използвате вентилация с контролирана налягане (Pressure Controlled Ventilation,PCV), вентилаторът (респиратор) създава определено ниво на налягане в дихателните пътища и белодробните алвеоли, така че те да могат да абсорбират възможно най-много кислород. Щом налягането достигне зададената максимална граница, започва режимът на издишване. Така респираторът се грижи за целия дихателен процес на пациента.

Какво чувстват пациентите при механична вентилация ?

Има два вида механична вентилация: инвазивна и неинвазивна. При неинвазивното изкуствено дишане се поставя плътно прилепваща маска върху лицето на пациента, през която въздухът навлиза в белите дробове с помощта на вентилатор. В този случай човек запазва всички естествени функции на дихателните пътища.

За извършване на инвазивна вентилация на белите дробове пациентът се интубира - тръба се вкарва в трахеята през носа или устата. В някои случаи се извършва хирургична операция, наречена трахеотомия: лекарят прави малък разрез в долната част на шията, за да отвори трахеята, в нея се поставя тръба и след това вентилаторът се свързва с нея.

Хората, свързани с „ветилатор“, не могат нито да говорят, нито да ядат, нито да пият: трябва да бъдат изкуствено хранени през тръбата. Тъй като инвазивната вентилация в допълнение също е доста болезнена, пациентите обикновено се въвеждат в изкуствена кома с помощта на анестезия.

САЩ предоставят на Италия медицинска помощ за 100 млн. долара

Защо няма достатъчно вентилатори ?

На фона на бързото разпространение на коронавируса търсенето на УМВ по целия свят рязко се увеличи. Броят на местата в отделенията за интензивно лечение в повечето страни не е предназначен за непрекъснато увеличаващ се поток от пациенти, които едновременно се нуждаят от механична вентилация.

В същото време съвременните високотехнологични УМВ, чиято цена понякога достига 50 хиляди евро, не могат да бъдат закупени в най-кратки срокове. В света има само няколко производители на вентилатори и EКMO устройства - екстракорпорална мембранна оксигенация, която може да обогати кръвта с кислород, с други думи, да работи като изкуствени бели дробове.

В момента тези компании са увеличили максимално производствения си капацитет, но изпитват затруднения с доставките - включително консумативи, като дихателни тръби и канюли.

Проблеми с грижата за пациенти с тежки симптоми на COVID-19 и тяхното лечение също могат да възникнат поради липсата на квалифициран персонал, който може да работи с вентилатори в отделения за интензивно лечение.

Каква е ситуацията с механичната вентилация в Германия ?

В Германия места в отделения за интензивно лечение - така наречените „реанимационни легла“, оборудвани с вентилатори, има в 1160 болници. Общо в страната има около 28 хиляди такива легла. Това означава, че като се вземе предвид общото население от приблизително 80 милиона души, в Германия има приблизително 34 легла на 100 000 жители . Това е доста над средното за Европа. И така, в Италия с население от около 60 милиона души на 100 хиляди жители има 12 „легла за реанимация“. В Холандия този брой е още по-нисък - само 7 места на 100 хиляди души. Подобна е ситуацията и в скандинавските страни.

Също така си струва да се отбележи, че поради рязкото увеличаване на броя на пациентите с пневмония COVID-19, много болници в Германия вече са изоставили повечето планирани операции. Това решение позволява на пациенти с тежки симптоми на коронавирусна инфекция да бъдат осигурени допълнителни вентилационни устройства от операционните зали. Освен това се предприемат всички мерки за увеличаване на броя на вентилаторите възможно най-скоро.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП