Марката - заради увеличаващите се случаи на коронавирус у нас

Прокурор от Върховната административна прокуратура препоръча на изпълнителния директор на БАБХ да предприеме допълнителни действия по засилване на контрола по изпълнение на разпоредбите в Закона за храните и с противоепидемиологични мерки, установени със заповеди на министъра на здравеопазването в рамките на извънредното положение. Законодателството дава възможност на БАБХ при поява на нова болест или риск за здравето да актуализира ефективното извършване на официален контрол върху храните.

Прокуратурата проверява продажбата на лекарства и храни

Това решение е взето след получената справка за работата на инспекторите от отделите „Контрол на храните“ при Областните дирекции по безопасност на храните на територията на цялата страна, с оглед увеличаващите се случаи на потвърдени случаи на пациенти с коронавирус и в защита на обществения интерес.

Прокуратурата пита как се гарантира социална изолация

На 13 март 2020 г., заради въвеждането на извънредно положение на територията на Република България във връзка с разпространението на коронавирус COVID-19, ВАП изиска предприемането на спешни мерки от Българската агенция за безопасност на храните по предотвратяването на нарушения при предлагането на храни и хранителни продукти в обектите за търговия на дребно и заведения за обществено хранене.

Прокуратурата сезира КЗК за цените на горивата у нас

ВАП е изискала още от изпълнителния директор на БАБХ незабавно да бъде информирана за взетото от него решение.