От парите ще се възползват 18 проекта

Европейската комисия съобщи, че осигурява допълнително 48,5 млн. евро за 18 проекта, насочени към изследване на болестта COVID -19, предаде БТА. Средствата ще бъдат от програмата „Хоризонт 2020”.

По този повод еврокомисарят Мария Габриел отбелязва, че изследванията ще помогнат на лекарите по-добре да откриват COVID-19 и така ще се ограничи разрастването на епидемията. По нейните думи по този начин опасността ще намалее и това е поредният принос на ЕС в преследването на бързина в засичането на заболяването.

Случаите на COVID-19 у нас са вече 379, заразата стигна и Силистра (ВИДЕО)

Говорител на ЕК уточни, че в ЕС се извършват изпитания за въздействието на лекарството хлороквин срещу COVID-19, но досега няма доказателства за положителното влияние на препарата, по данни на европейската Агенция по лекарствата. „Необходими са усилени клинични изпитания, за да се достигне до бързо откриване на лечение. Тези изпитания се извършват от държавите в ЕС. Възможно е да се премине към европейски изпитания, за да се съберат повече доказателства за възможно лечение”, добави той.

В отговор на въпроси говорителят поясни, че първите съобщения, свързани с COVID -19, по данни на Световната здравна организация и на Европейския център за предотвратяване и надзор на заболяванията, са от 31 декември миналата година. Тогава Китай съобщава за многобройни случаи на пневмония с неясен произход в Ухан. На 9 януари 2020 г. Пекин уточнява, че нов коронавирус причинява епидемия.

СЗО: 92 % от заболелите от COVD-19 в Китай са излекувани

„Вирусите нямат националност и не признават граници. Необходимо е международно сътрудничество, това е пандемия. С обвинения никой няма да се излекува”, заяви говорителят по повод спора за определението „китайски вирус”, както и заради твърденията, че САЩ може да имат вина за появата на новото заболяване. Той допълни, че засега остава невъзможно да се определи точно как са се заразили хората в Китай. 

Случаите на COVID-19 у нас са вече 379, заразата стигна и Силистра (ВИДЕО)

Починалите от коронавирус за ден в Испания достигнаха рекордните 849

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП