Следим ситуацията ежедневно, допълни външният министър

„Зелените коридори” за превозвачите вече работят добре и камионите минават през границите в пъти по-бързо отколкото в началото на извънредното положение.  Това увери външният министър Екатерина Захариева в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините”.

„Ежедневно следим ситуацията, вече няма такова напрежение”, заяви Захариева.

Относно ситуацията на границата с Турция външният министър коментира, че с добри двустранни отношения и разговори,  в рамките на няколко дни нещата са се успокоили и вече няма по 30-40 км опашки от камиони.

Случаите на COVID-19 у нас са вече 379, заразата стигна и Силистра (ВИДЕО)

Захариева обясни, че  около 190 българи искат да се приберат от Испания, но засега не успяват.

„Основно са от регионите на Мадрид и Барселона, имаме възможност за един полет”, обясни външният министър. От МВнР са заявили полета за 4 април.

По думите й предстои и възстановяване на редовните полети на националния авиопревозвач.

„Има заявки и от хора от Италия, които искат да се приберат. Те могат да го направят и по суша, има вече осигурени коридори”, каза външният министър

От началото на кризата с коронавируса в Европа, у нас са се прибрали 120 000 души, допълни Захариева, като се позова на данни от Гранична полиция.

В момента прибирането на наши сънародници от страни в ЕС е по-лесно. Има обаче още проблеми с прибирането на българи от стани извън ЕС.

По думите й над 600 000 граждани на Съюза искат да се приберат от трети страни, а сред тях има както работещи, така и туристи.

„Със създадения координационен механизъм са прибрани 250 000. България е използвала този механизъм също, за да прибере българи от различни части на света”, каза Захариева.  

„Успяхме да приберем организираните групи, за които знаехме. Това са туристи, не е редно българският данъкоплатец да им плаща самолетните билети”, коментира още външният министър.

По думите й има все още малки групи, които са останали в държави, в които целият ЕС има затруднение. „Това са държави, които не позволяват кацането на самолети от Европа. Полагаме всички усилия, призовавам ги да бъдат търпеливи и спокойни”, каза Захариева.

Починалите от коронавирус за ден в Испания достигнаха рекордните 849

Захариева каза, че е разговаряла по телефона с министъра на външните работи на Италия Луиджи ди Майо.

„Те се нуждаят от 100 милиона маски на месец. Внасят отвсякъде”, коментира Захариева. Тя е категорична, че Германия и Франция са дарили много повече на Италия отколкото Русия и Китай. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!