Мерките на правителството са добри, но трябват някои поправки, смята зам.-председателят на КРИБ Николай Вълканов

"Минната индустрия е изключително сериозна в България. Тя формира около 5-6% от БВП на страната. Над 25 000 са работниците у нас. Няма да съкратим нито един. Цените на металите обаче са много ниски в момента. Правим нещо изключително важно - когато цените са добри, инвестираме много, без да увеличаваме работната ръка, увеличаваме производството. За това днес издържаме", заяви в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" зам.-председателят на КРИБ Николай Вълканов.

КРИБ иска промяна в Закона за извънредното положение

"В една държава, когато имаш данък печалба 10%, можеш да отделиш повече средства за инвестиции. Нашето правителство успя да ни даде тази глътка въздух. Ние от КРИБ сме много активни в преговорите с правителството, подкрепяме го изцяло. Ние в едрия бизнес нямаме нужда от това, но дребният бизнес - хотелите, търговията,  които разчитат изцяло на подкрепа, имат нужда. За това е хубаво освен 60%, да се плащат и данъците, което е разумно. По този начин ще спасим не едрия бизнес, който може да тегли кредит, а малките предприятия. Те са много и за това би било редно", смята той.

Бизнесът подкрепя частично държавните мерки, но трябват промени

"Още малко трябва. Правителството взе много добри мерки. Предложението 80:20 не е толкова важно, важно е това за осигуровките. Човек, който не работи и няма приходи, няма откъде да вземе 40% или 20%, трябва да вземе кредит, а те не смеят. Това е едното. Другото, което  държа да изясним, със Законът, който даде възможност да се разсрочат или да не се плащат задължения, настъпва големи задължения между фирмите, което не е добре. За фирмите този закон трябва да бъде поправен", категоричен е Вълканов.

Той обясни, че компаниите в минната индустрия нямат намерение нито да съкращават работници, нито да намаляват заплати. Той призова фирмите, които не могат да заплащат пълните заплати, да ги намалят, но да не съкращават работниците си.

Още по темата гледайте във видеото.