Ще се разглеждат предложените промени в държавния бюджет и промени в Закона за енергетиката

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на парламента на 2 април 2020 г. от 13.00 часа, съобщават от пресцентъра на Народното събрание.

Караянчева: За 24 часа мога да свикам парламента

В дневния ред са първото четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г., внесен от Министерския съвет на 31 март 2020 г. и първото четене на проект за промени в Закона за енергетиката, внесени от народния представител Валентин Николов.

Преди това, още утре, трябва да се събере ресорната комисия. По изключение заседанието ще се проведе в пленарната зала. А целта е да няма струпване на хора на закрито пространство и да се спазват мерките в ситуацията на извънредно положение.

До момента е ясно, че от ГЕРБ и „Обединени патриоти” ще гласуват „За”. БСП и ДПС не са заявили дали ще подкрепят промените, или не. От „Воля” ще мислят дали да подкрепят новия заем, което ще трябва да направят и независимите депутати.

Тези, които вече заявиха подкрепа за новия бюджет, са от управляващото мнозинство. Но от ВМРО поискаха и облекчение за кредитите на физически и юридически лица, които в този момент не могат да обслужват своите кредити.

Правителството прие измененията в държавния бюджет за 2020 година

„Мерките са навременни, мерките са правилни и много се надявам да ни се размине най-лошото и най-страшното, за да може в крайна сметка българската икономика да заработи отново и да успокои обществото”, заяви Александър Сиди от ВМРО.

„Групата на „Обединените патриоти” ще подкрепи актуализацията на бюджета. Има три варианта оптимистичен песимистичен и тотално негативен. Надявам се да не се стига до тотално негативния. На този етап тези разчети са направени за един вариант, в който рестриктивните мерки ще продължат до средата на месец май”, заяви Борис Ячев, НФСБ.

За да обсъдят как ще гласуват в зала, от БСП се събраха на извънредно партийно заседание. Според социалистите исканото увеличение на лимита до 10 милиарда за теглене на дълг е проблем.

„Те нямат нито едно число, което почива на реални разчети. Това е нашето притеснение. Те просто искат 10 милиарда. Защо при дефицит 3,5 милиарда, те искат 10 милиарда. Моята препоръка към колегите ще бъде да не подкрепяме в такъв вид”, заяви Румен Гечев от БСП.

От ДПС засега се въздържат от коментар. А до четвъртък от „Воля” ще мислят дали в пленарната зала ще подкрепят актуализация на бюджета за 2020 година.

За да мине актуализацията на бюджета, е необходимо обикновено мнозинство. Това означава, че зеленият бутон трябва да натиснат поне половината депутати, от тези, които ще бъдат в пленарната зала.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП