В момента пробите, които се взимат, пътуват до Стара Загора

Липсата на лаборатория за тестване на пациенти с коронавирус в Пловдив предизвика гнева на здравните власти и Националния оперативен щаб. Стигна се и до критики към Медицинския университет в града, който разполага с база и професионалисти, но не е създал лаборатория.

В Лондон превърнаха супермаркети в тестови центрове за COVID-19

Оказва се, че пробите, които се взимат в Пловдив, пътуват до Стара Загора, а резултатите се чакат по 3-4 дни. През това време нито лекарите, нито пациентите знаят как да действат.

„Разкриването на лаборатории не е работа на Медицинския университет. Това е ангажимент на лечебно заведение. Всеки един университет има две задачи – образователна и изследователска. Въпросът кога ще бъде отворена лабораторията, трябва да бъде зададен към най-голямата Университетска болница, с която работим. Благодарение на дарение от бизнесмена Георги Гергов в момента тя се строи. Изисква се PCR апаратура. Предложихме специалисти както от катедрата по микробиология и монология към университета, така и от диагностичната лаборатория към болницата. Имаме и трима лекари доброволци“, заяви в ефира на „Здравей, България“ ректорът на МУ-Пловдив Мариана Мурджева. Тя допълни, че вероятно ще може да се обработват около 30 проби на ден.

Нови 20 случая на COVID-19 у нас, заразените са общо 399

От Университетската болница „Св. Георги“ съобщиха, че лабораторията може да отвори врати най-рано на 8 април.

Повече гледайте във видеото

101-годишна жена се възстанови от COVID-19

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП