Идеята е да се помогне на малки и средни фирми да кандидатстват за кредити от банките

С 1 милиона лева от гаранционния фонд на София да бъдат подпомогнати малки и средни фирми. Това предлагат общинари.

„Идеята ни е да подпомогнем фирми, които да кандидатстват за кредити към банки, за да запазят дейността си. Това ще е нов инструмент към фонда. Обичайно банките избягват да дават необезпечени кредити или го правят на много висока цена”. Това заяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” Георги Георгиев, общински съветник от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси.

От БСП изразяват готовност да подкрепят предложението, но с условия.

„Единствено искаме да се договори годишният процент на разходите да не е голям – 2-3 процента”, обясни Калоян Паргов, общинар от БСП.  

Той се съгласи, че след кризата с разпространението на COVID-19, идва друга също тежка криза – икономическа.

Столична община създава икономически съвет за подкрепа на бизнеса в София

 „Две сфери ще бъдат засегнати най-много. Едната е транспортът, където намаляват приходите. Ще се наложи да актуализираме бюджета. Втората, разбира се, е здравеопазването. Лечебните заведения са търговски дружества, работейки на този принцип, няма да могат да си гарантират своето съществуване. Но това е въпрос, който касае и държавата, и НЗОК”, каза Паргов.

От БСП предлагат да се обмислят и финансови стимули за работещите с граждани в районните администрации.

„Това са хора, които работят на първа линия, трябва да ги стимулираме”, заяви Паргов.

Относно настоящата работа на Столичния общински съвет, от БСП ще предложат всички съветници да бъдат изследвани за COVID-19. 

„На 12 март прекратихме заседанията, една седмица по-късно се оказа, че наша колежка е с COVID-19. Утре ще има председателски съвет, на който ще обсъдим детайлите, за вземане на решение за онлайн заседание. Предвид случая с г-н Адемов ще предложим да се направи изследване на целия общински съвет”, заяви Паргов.

Колегата му Георги Георгиев от ГЕРБ се съгласи с необходимостта работата да продължи онлайн.

„Предложили сме да изменим правилника на Общинския съвет, работим в тази насока. Ежедневно поддържаме конферентни връзки с колегите, очевидно е налице политически консенсус”, заяви Георги Георгиев.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП