Това съобщи председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски

Двама народни представители са със съмнителни проби за коронавирус. Тестовете продължават, за да стане сигурно има ли друг депутат, носител на заразата.

Този следобед започна и Председателския съвет. На него лидерите на парламентарните групи трябва да решат как ще функционира Народното събрание. Неотложните закони, които подлежат на гласуване, са за удължаване на извънредното положение до 13 май и актуализацията на бюджета.

Според представители на ВМРО и „Воля” е възможно да се вземе решение гласуването да се случва в сградата на бившия Партиен дом, където всеки депутат има кабинет. Ако технически е възможно, пултовете за гласуване да бъдат преместени там.

 

Има народен представител с коронавирус (ВИДЕО)

Вече всички депутати преминаха през тестове за коронавирус в София и други градове в страната. Общо във Военномедицинска академия са направени 92 проби от депутати. В „Софиямед”, където тестват други 92 проби на народни представители, резултатите са отрицателни. 

„Някои от депутатите са изследвани във Варна и в Стара Загора. Обобщението ще дойде в НС”, посочи проф. Венцислав Мутафчийски. 

„Изследват се, нашата лаборатория работи с най-сигурния тест на PCR за откриване на вируса, на антигена. По принцип технологията предполага резултат в рамките на 36 часа, а когато лабораториите са много натоварени  - до 48. Свръхсилите и технологията дават възможност в първите 12 часа да бъдат направени първите изследвания и затова още в сряда част от депутатите имаха резултат”, обясни д-р Иван Колчаков, анестезиолог в УМБАЛ „Софиямед”. 

Тестват всички депутати и служители в парламента за COVID-19

Днес предстои да бъде изследван персоналът, работещ в Народното събрание.

Изследването на всички депутати и цялата администрация на парламента се наложи, след като депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов се оказа с коронавирус.

До края на днешния ден ще има яснота как ще продължи работата на парламента. Не е изключено, при спазване на всички мерки за безопасност, още този следобед депутатите да проведат заседания по комисии, след което законите да бъдат дебатирани в пленарната зала.