Най-тежка остава ситуацията в Италия, Испания и САЩ

Половината човечество или повече от 3,9 милиарда души са под карантина. Броят на заразените с коронавирус по света вече е над 1 милион души. Световната здравна организация отчете още 46 000 случая през последния ден, с което регистрираните вече са над 940 000. Броят на починалите е над 50 000. 

Най-тежко остава положението в Италия, Испания и САЩ. Двете европейски страни имат по над 100 000 болни, а Вашингтон тази нощ отчете преминаването на границата от 200 000. На този фон редица държави обявиха, че ще удължат мерките за карантина и социално дистанциране, които наложиха.

Случаите на COVID-19 у нас са вече 449, заразата стигна и Видин (ВИДЕО)

Пореден тъжен рекорд отчитат днес в Испания. 950 са жертвите на коронавируса само за последното денонощие, с което общият им брой стана повече от 10 000.

Освен последиците за здравето и живота на хората, кризата има и все по-тежко социално измерение. Близо 900 000 испанци са останали без работа след налагането на строги ограничения в страната. Така безработицата стига най-високите си нива от 2017 насам, с 3,5 милиона души без заетост.

От десетте най-силно засегнати държави по света, седем са в Европа. И докато в Италия битката с коронавируса изглежда най-сетне дава резултати, заразените и смъртните случаи продължават да се увеличават не само в САЩ, но и във Франция и Великобритания.

Лекари и застрахователи заедно срещу COVID-19

Повече от 13 000 жертви, а цяла Италия в момента се надява да е достигнат пикът на епидемията. Страната, която, поне засега, плаща най-тежката цена за кризата, регистрира в сряда най-ниската смъртност от седмица насам. Не може обаче и дума да става за облекчаване на ограничителните мерки.

„Научните експерти ни казват, че започваме да виждаме положителните резултати от мерките. Все още обаче не сме в състояние да предприемем нови, различни действия и затова подписах и продължих сегашните ограничения до 13 април. Знам, че искаме още усилия и жертви, но ако спрем да спазваме правилата, ако ги облекчим, всички жертви ще бъдат напразно”, заяви италианският премиер Джузепе Конте.

Франция отчете в сряда най-тежката равносметка от началото на кризата с 509 нови смъртни случая на заразени с новия коронавирус. Така страната стана поредната с над 4 000 починали.

„Към този момент имаме 6017 пациенти в критично състояние, които се нуждаят от постоянно наблюдение. Това е повече от целия капацитет на Франция за подобни случаи, който беше около 5000 души преди кризата”, обясни Жером Саломон, директор на Агенцията за обществено здраве на Франция.

Ултрарелигиозните евреи не спазват карантината и масово боледуват от коронавирус

Френските власти очакват голямо увеличение на регистрираните смъртни случаи, защото съвсем скоро ще се събират вече данни и за смъртните случаи в старчески домове.

Рекорден брой починали от новия коронавирус, 1243, отчетоха и в САЩ, където жертвите са вече над 5100.

„Както казах вчера, пред нацията ни предстоят трудни дни. Ще имаме няколко седмици, които ще бъдат ужасяващи. Но дори и в най-предизвикателните моменти американците не се отчайват. Не се поддаваме на страха. Дърпаме се заедно. Ние упорстваме, преодоляваме и побеждаваме”, заяви Доналд Тръмп.

Междувременно расте броят на безработните, като новите молби за обезщетения при безработица през миналата седмица са достигнали рекордните 6,6 милиона. Данните за безработицата в САЩ през март се очаква да бъдат публикувани утре.

Владимир Путин обяви, че неработните дни заради коронавируса в Руската федерация се продължават до края на месеца. Работещите обаче ще запазят заплатата си за периода на карантината.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП