Целта му ще е работниците да запазят доходите, а предприятията да оцелеят

В Европа нивата на безработица рязко скачат, тъй като все повече бизнеси затварят врати. За да се справи с кризата, Европейската комисия обяви мащабен план за солидарност на стойност 100 милиарда евро. Това трябва да помогне на работниците да запазят доходите си, а на предприятията — да оцелеят в условията на безпрецедентната криза.

Необичайните мерки, които някои държави взимат срещу пандемията

Европейската комисия предлага също така всички налични структурни фондове да се пренасочат към действия срещу разпространението на коронавируса. А бюджетът до 2027 година ще бъде насочен към „оцеляване на Съюза”.

„Карантината парализира търсенето и предлагането. Много компании останаха без приходи и ако не направим нищо, те трябва да уволнят служителите си. А това ще предизвика последици -  когато двигателят тръгне отново, когато световната икономика се рестартира, тези компании няма да разполагат с квалифицираната работна сила, от която се нуждаят и ние ще загубим пазари, а това ще ограничи възстановяването ни”, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

ВОЙНАТА СРЕЩУ COVID-19: Рисковете пред България и Европа

„Затова представяме този  инструмент, наречен SURE, който да подкрепи краткосрочната заетост. Той ще смекчи ефекта от рецесията, ще задържи хората на работа, ще даде възможност на компаниите да се завърнат на пазара с обновена сила. ЕК ще осигури заеми на тези страни-членки, които имат нужда да подсилят схемите си за краткосрочна заетост”, допълни Фон дер Лайен.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП