Вицепремиерът каза, че съюзниците трябва да съобщават по-активно действията си

„Въпреки че не е на първа линия в борбата с коронавируса, НАТО трябва да продължи да играе важна роля – цивилните и военните способности трябва да реагират в пълна координация, това са очакванията и на нашите граждани.“ С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към колегите си от НАТО, които проведоха видеоконферентна връзка, първата в 70-годишната история на Организацията на Северноатлантическия пакт. 

Българската делегация участва в срещата от сградата на Служба „Военна информация“ в София.

В изказването си Захариева призова НАТО да подпомогне ЕС в усилията да достави от трети страни лекарства и медицински изделия, необходими на лечебните заведения. Тъй като в социалните мрежи и медиите се наблюдават опити чрез фалшиви новини да се разколебае доверието на гражданите в действията на властите, българският първи дипломат каза, че съюзниците трябва да съобщават по-активно действията си за противопоставяне на пандемията, за да не се създава вакуум, запълван от дезинформация.

НАТО: Епидемията не отслабва способността на Алианса за действие

Евроатлантическият център за координиран отговор при бедствия, който работи на денонощен режим, например се включва активно в доставката на медицински материали от други страни от НАТО за Италия. За по-малко от 24 часа Алиансът оказа помощ на Люксембург за разгръщане на полеви болници. Споделени от съюзниците военни способности на НАТО за стратегически въздушен транспорт превозват медицинско оборудване и предпазни средства от трети страни.

Министрите обсъдиха бъдещи съвместни действия в борбата с коронавируса, включително и за противопоставяне на дезинформацията. За първи път на срещата като пълноправен член на НАТО участва делегация на Република Северна Македония. „Приветствам моя колега Никола Димитров. Това е специален момент и за моята страна, чийто дългогодишен външнополитически приоритет е евроатлантическата интеграция на Западните Балкани“, каза Захариева. 

Министрите на външните работи от НАТО обсъдиха още ситуацията в Близкия изток и Северна Африка, ситуацията в Сирия, Турция и миграционния риск, мисиите в Афганистан и Ирак и отношенията с Русия.

България подкрепи по-засилен ангажимент на Алианса в Близкия изток и Северна Африка, както и за действия на солидарност със съюзниците Гърция и Турция, които изпитват най-големи затруднение вследствие мигрантския натиск от Сирия. Страната ни продължава да подкрепя мисията в Афганистан „Решителна подкрепа“ и преди броени дни, въпреки трудната ситуация с коронавируса, извърши ротация на своя персонал в Кандахар. Министрите препотвърдиха ангажимента на НАТО за постигане на стабилност и дългосрочен мир в страната. Остава валиден принципът, че съюзниците остават заедно в Афганистан, адаптират дейностите си съвместно и ще напуснат заедно, когато условията го позволят.

България участва с двама офицери и в мисията в Ирак, която е временно евакуирана в Кувейт след повишаване на риска в Ирак и решението на местния парламент да призове за изтегляне на чуждестранното военно присъствие в страната. Министрите одобриха НАТО да поеме от САЩ водещата роля в обучителни програми на иракските сили за сигурност, осъществяване в момента в рамките на Глобалната коалиция за борба с т.нар. Ислямска държава. Министрите утвърдиха и набор от допълнителни инициативи за сътрудничество с Грузия и Украйна. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП