Това не е в правомощията на местната администрация

Кметът на Истанбул поиска в града да бъде въведена забрана за излизане по примера на останалите европейски градове. Забраната не е в правомощията на кметството, а трябва да се обяви на държавно ниво, но засега се бави. Градът е основното огнище на коронавируса в Турция, като 60 процента от случаите се регистрират в многомилионния град.

Нови 63 жертви с коронавирус в Турция

Правителството  вече обяви редица ограничения в национален мащаб. Бяха спрени международните полети, затворени са училищата, ресторантите и кафенетата, забранени са и масовите молитви. Но в 16-милионния град още не е обявена забрана да се излиза от дома, което означава че милиони ползват градския транспорт или се движат свободно из града.

"Само 15 процента мобилност, в град като Истанбул означава, че 2 милиона души се разхождат по улиците. Това е много плашещо. Според мен свободното придвижване представлява заплаха и настояваме да се вземат по-стриктни мерки“, каза градоначалникът Екрем Имамоглу.

"По-строги мерки няма да са наложителни, ако гражданите спазват доброволната изолация. Но ако заразата се разпространи и гражданите не обръщат внимание на предписанията да си стоят у дома и да спазват лична хигиена, ще се наложат и по-строги ограничения“, коментира президентът Реджеп Ердоган.