Радев разкритикува част от икономическите мерки, Борисов се закани, че ако президентът наложи вето на извънредното положение, ще извади ГЕРБ от парламента

Тежък сблъсък между първите мъже в държавата. Румен Радев разкритикува част от икономическите мерки на управляващите. Хората в нужда очакват помощ, а не оферта за заем, заяви държавният глава.

Час по-късно последва остра реакция от премиера. Бойко Борисов се закани, че ако президентът наложи вето на извънредното положение, той ще извади всички депутати на ГЕРБ от парламента и сравни Радев със „злобна свекърва“.

В изявление заради удължаването на извънредното положение, Радев беше категоричен. „На хората в нужда им трябва помощ, не оферта за заем“, каза той.

Според него действията на правителството ще доведат до криза. „Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки. Мизерията не е спасение от вируса“, категоричен бе Радев.

Радев: Пандемията изисква наложителни мерки

Той поиска постепенно и безопасно връщане към нормален ритъм на живот и движение на стоки. „Тази цел може да се постигне с обединени усилия на институции и на всички нас“, посочи президентът.

Румен Радев разкритикува и мерките „60 на 40“, както и планирания заем. „Правителството прибягва до нов заем в размер на до 10 млрд. лв., преди да използва резервите в бюджета като преосмисли своите приоритети“, каза той.

Казаното на „Дондуков“ 2,  предизвика ответната реакция на премиера Борисов. „Аз сутринта му се обадих да му изкажа съболезнования в чисто човешки план. Просто се учудвам в ден, в който баща ти е умрял, да говориш нелепици. И аз няма да си го позволя, защото приемам, че всички тези нелепици, които е казал, защото цял свят е направил изолацията. ЕК прие варианта „60 на 40“. Стотици фирми вече са се записали“, коментира той.

И се закани: „Ако президентът счита, че извънредното положение е нещо различно от цял свят, да му наложи вето и аз ще извадя ГЕРБ от залата. Да оставим народа без извънредно положение, да го уморим. Буквално! Това е предложил той днес. Да наложи вето. Вече с тези… като някоя дърта свекърва, ама от тези злобните, които само ходят и и вървят след нас“.

Борисов: Ако президентът наложи вето на извънредното положение, ще умори народа (ВИДЕО)

От Смолян, където посети мощности за производство на защитни облекла, Борисов за пореден път определи социалната изолация като единственото възможно решение. „Един родител, който си обича децата, много е такъв примерът, но мисля, че ще ме разберат хората, когато трябва да го заведе на ваксина или когато трябва да го заведе на зъболекар, детето плаче, дърпа се, страх го е. Но истинският родител знае, че само това може за в бъдеще и животът да му спаси и да е здраво“, каза още премиерът.

Радев и Борисов влязоха в словесен двубой и за медиите.

„В дългосрочен план трябва да заложим на съзнанието и чувството за отговорност, а не на репресиите и цензурата, която притиска гражданите дори в социалните мрежи“, каза президентът.

„Що не му зададоха въпроси. Против ли е извънредното положение? Да го махне. Или нямаше там въпроси? Ето това е цензура. Аз от 8 сутринта съм с тези хора и съм подложен на всякакви въпроси на живо. Може да ме питате, ако искате и за първия сняг в Смолян. Коя цензура? Кого цензурирахме?“, посочи премиерът.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП