Това твърдят учени от мрежа, която предоставя данни за емисиите в атмосферата

На фона на стряскащите новини покрай коронавируса, има и нещо положително. Заради пандемията и последвалия икономически застой, емисиите на въглероден диоксид могат да паднат тази година с най-голямото количество, след Втората световна война. Това твърдят учени от мрежа, която предоставя данни за емисиите в атмосферата.

СЗО: Хирургическите маски забавят разпространението на коронавируса

Очакванията са отделяният въглерод да намалее с 5% в сравнение с миналата година. Това, въпреки че изглежда малко, е изключително по мащабите си. За сравнение, предишният голям спад е бил в рамките на 1,4% и това се е случило след финансовата криза от 2008 г.

„Като гледам какво се случва, транспортът е отговорен за над четвърт от глобалните емисии на въглероден диоксид. Ако икономиката продължи на бавни обороти, ако транспортът забави ход може да имаме тази година спад от над 5% на въглеродните емисии. Не сме виждали подобно нещо през последните 75 години“, заяви Роб Джаксън - преподавател в Станфордския университет, Калифорния.

„Доста изненадващо беше да станем свидетели на толкова голямо намаление на въглероден диоксид. Изненадана съм колко много намаляха всички компоненти, които изследваме, през последните две седмици“, каза Роушин Комейн - преподавател в Колумбийския университет, Ню Йорк.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП