Това заяви Ивайло Филипов от "Информационно обслужване"

„Реализирали сме мобилна апликация, която е насочена проактивино за това гражданите да информират за текущото си зравословно състояние. В рамките на 10 дни изградихме централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи, като в първите 48 ч. реализирахме регистъра на всички карантинирани и заболели хора“. Това заяви Ивайло Филипов от "Информационно обслужване" по време на представяне на Националната информационна система за борба с COVID-19 в Министерския съвет.

Бебе на 1 година сред заразените, болестта стигна и Враца (ВИДЕО)

„Предивидени са в системата и множество интеракции с РЗИ-тата, с личните лекари, , с общините, с пожарната, с полицията и с Гранична полиция. Доброволците също са включени. Целта е да може информация, която е въведена веднъж да се използва от всички звена, на които е нужна“, каза още той.

На представянето присъстват премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и представители на „Информационно обслужване“. 

Целта на приложението е информацията, въведена веднъж, да се използва от всяка структура и да не се губи време. Информацията се прехвърля към аналитичната част, използва се софтуер за анализи, той се ползва в Южна Корея, Китай и Италия, Сингапур, Тайван. Гражданите могат да ползват мобилна апликация, по която да получават информация за медицинския си статус и държавата да прави превантивни действия.

"Има визуализация през географски карти, така че достатъчно информация да се публикува публично, гражданите да виждат собствения си принос и всеки ден да се вижда информация за карантинирани, заболели, оздравели, смъртни случаи да бъде презентирана в интернет", добави още Филипов. 

Схватка в НС заради извънредното положение и бюджета (ОБЗОР)

„Националната информационна система за борба с коронавируса ще улесни работата на граничните полицаи", заяви премиерът Бойко Борисов.

По думите му най-голяма полза от системата ще имат българите, които се връщат от чужбина, тъй като след като са подали данните си чрез електронното приложение, то след 14 дни автоматично ще уведоми както самия гражданин, така и държавните служби, че човекът вече не подлежи на карантина.

„И няма да ходи да доказва, ако полицаите го спрат на улицата. Това ще облекчи граничните полицаи. Има риск винаги, има случаи, обаждат се да проверят дали съпругът, след като се е върнал от Италия, пази карантина, жена му казва: Върнал ли се е?“, посочи Бойко Борисов.

„Снощи от СЗО категорично казаха, че мерките не трябва да се разхлабват“, посочи още той.

Думите му бяха продиктувани от вчерашното изявление на държавния глава Румен Радев, който поиска правителството да даде на обществото убедителна информация за ефекта от взетите мерки в ситуация на извънредно положение. 

"Не ми се занимава повече с президента. Спорът бе решен снощи от СЗО. Ясно и категорично заявиха, че социалната изолация трябва да продължи. Не гледате ли телевизия? Не виждате ли ужаса в Италия, Франция, Ню Йорк, Германия? Ето, германците днес въведоха това, което ние с Младен Маринов направихме преди седмица - въведоха КПП-та. Аз експерименти с хората няма и не мога да си правя. Съседът ми на "Дондуков" ме кара това да направя - да кажа: Вие четирите ще умрете, за да живеят тези тук. Няма да рискувам здравето на хората", каза още Борисов.

 

 

"В момента никой в Европа не работи. Нашите заводи имат продукция. Вчера бяхме в Смолян, складовете са пълни с бормашини, но няма на кой да ги изнеся. Никой в Европа не търси нищо и не работи. Нещата са свързани. Ако кажа, хайде, излизайте и ще се напълнят дискотеки, кафета и ресторанти. Няма как да направя това", категоричен бе той.

Премиерът направи и първи коментар за промените в Закона за енергетиката и искането на бизнеса за оставка на енергийният министър. По информация на големите работодателски организации промените ощетяват фирмите в страната. „Поправките в Закона за енергетиката (приети на първо четене в петък, бел.ред.) стават в Народното събрание, не ги прави Теменужка Петкова. И второ – имаме имейл от Европейската комисия от вчера, който днес ще обсъждаме. Спорят за едни 45 милиона – едните казват, че им се дължат, другите – не. Не мога да бъда категоричен. Така че в рамките на днешния и утрешния ден, преди заседанието на парламента в понеделник, ние, като партия, ще имаме решение за какво да гласуват депутатите”, заяви Борисов.

Запитан за ситуацията със сезонните работници, Борисов отговори: "В момента дори не сме в пика на болестта. За радост смъртните случаи в България са малко. Тях няма как да ги скрием и изкривим. Даже вчера има повече починали от катастрофи, отколкото от коронавирус. В момента се движим плавно, може би след две седмици ще сме в ада и сега не е време да се говори за сезонните работници. Но все пак, няма да е честно някой да отиде в Австрия и да гледа болни хора, после да се върне у нас заразен и ние тук да се грижим за него".


"Ще разкрия една тайна пред вас. В момента два завода в България тестват респиратори. Пратили сме тези респиратори за допълнителни тестове в лаборатории в Западна Европа. Не, че не вярвам на нашите лаборатории, но друго си е да се каже - проверено е в Германия. Дотук резултатите са отлични. Ако продължава така, ще обърнем много производства за изработване на респиратори, маски, очила", посочи Борисов.

САМО ЗА ДЕН: Над 5 000 са останали без работа заради коронавируса у нас

„Изграждането на такава система е от изключителна полза за Министерстово на здравеопазването. Осигуряването на връзката между отделните институции също е много важна цел, тъй като са обвързани личните лекари, болниците, МВР, пожарната. Те ще са в непрекъсната връзка и информацията ще тече между тях. На базата на тази информация можем да правим анализи и да опитаме да предотвратим разпространеннието на болестта“, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. И благодари на всички, които са участвали в разработването на софтуерното решение.

„В тази система ще можем да намерим много информация, както за заразени, така и за преболедували и така могат вече да се вземат научно обосновани решения за евентуално разхлабване на режима“, посочи генерал Венцислав Мутафчийски.

„Работата с лични данни и чувствителна информация продължава да се прави от тези, от които и до момента: МВР, РЗИ и националния системен интегратор“, обясни вицепремиерът Томислав Дончев.

Той подчерта, че участието на гражданите е доброволно. „Включително могат да изразят съгласие дали приложението да изпраща геолокация или не“, каза още той.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП