"Аз експерименти с хората няма и не мога да си правя", категоричен бе той

Снощи от СЗО категорично казаха, че мерките не трябва да се разхлабват. Това каза премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет. Думите му бяха продиктувани от вчерашното изявление на държавния глава Румен Радев, който поиска правителството да даде на обществото убедителна информация за ефекта от взетите мерки в ситуация на извънредно положение. 

Споделяме здравния си статус чрез мобилно приложение (ВИДЕО)

"Не ми се занимава повече с президента. Спорът бе решен снощи от СЗО. Ясно и категорично заявиха, че социалната изолация трябва да продължи. Не гледате ли телевизия? Не виждате ли ужаса в Италия, Франция, Ню Йорк, Германия? Ето, германците днес въведоха това, което ние с Младен Маринов направихме преди седмица - въведоха КПП-та. Аз експерименти с хората няма и не мога да си правя. Съседът ми на "Дондуков" ме кара това да направя - да кажа: Вие четирите ще умрете, за да живеят тези тук. Няма да рискувам здравето на хората", каза още Борисов.

"В момента никой в Европа не работи. Нашите заводи имат продукция. Вчера бяхме в Смолян, складовете са пълни с бормашини, но няма на кой да ги изнеся. Никой в Европа не търси нищо и не работи. Нещата са свързани. Ако кажа, хайде, излизайте и ще се напълнят дискотеки, кафета и ресторанти. Няма как да направя това", категоричен бе той.

Остър сблъсък между Бойко Борисов и Румен Радев (ОБЗОР)

Запитан за ситуацията със сезонните работници, Борисов отговори: "В момента дори не сме в пика на болестта. За радост смъртните случаи в България са малко. Тях няма как да ги скрием и изкривим. Даже вчера има повече починали от катастрофи, отколкото от коронавирус. В момента се движим плавно, може би след две седмици ще сме в ада и сега не е време да се говори за сезонните работници. Но все пак, няма да е честно някой да отиде в Австрия и да гледа болни хора, после да се върне у нас заразен и ние тук да се грижим за него".

"Ще разкрия една тайна пред вас. В момента два завода в България тестват респиратори. Пратили сме тези респиратори за допълнителни тестове в лаборатории в Западна Европа. Не, че не вярвам на нашите лаборатории, но друго си е да се каже - проверено е в Германия. Дотук резултатите са отлични. Ако продължава така, ще обърнем много производства за изработване на респиратори, маски, очила", посочи Борисов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП