В петък четири работодателски организации поискаха енергийният министър да се оттегли от поста си

Първи коментар на премиера Бойко Борисов около промените в Закона за енергетиката и искането на бизнеса за оставка на енергийният министър. По информация на големите работодателски организации промените ощетяват фирмите в страната.

Бизнесът иска оставката на енергийния министър

„Поправките в Закона за енергетиката (приети на първо четене в петък, бел.ред.) стават в Народното събрание, не ги прави Теменужка Петкова. И второ – имаме имейл от Европейската комисия от вчера, който днес ще обсъждаме. Спорят за едни 45 милиона – едните казват, че им се дължат, другите – не. Не мога да бъда категоричен. Така че в рамките на днешния и утрешния ден, преди заседанието на парламента в понеделник, ние, като партия, ще имаме решение за какво да гласуват депутатите”, заяви Борисов.

Вчера бизнесът поиска незабавно оставката на енергийния министър заради поправките в Закона за енергетиката, които уреждат условията и реда за възстановяване на суми на крайните потребители от „Булгаргаз” ЕАД. Индустрията в България настоява промишлените клиенти, присъединени към газопреносната мрежа и закупували газ от „Булгаргаз“ ЕАД по двустранни договори, да бъдат включени и в обхвата на клиентите, на които ще бъдат възстановени средства за периода от 1 януари 2020 г до 31 март 2020 г., а не само за периода 5 август 2019 г. – 31 декември 2019 г. 

Домусчиев: Цената на тока е 1 евро в Германия, 63 евро в България

"Именно през първото тримесечие следва да ни се възстановят 45 млн. лв.", написаха четири работодателски организации в петък. Те твърдят още, че никой от индустриалните клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, не е знаел, че Законът за енергетиката ще бъде променен по-късно през октомври 2019 г. и че индустриалните предприятия ще плащат цената на природния газ, купен от „Булгаргаз” ЕАД, по „приравнени“ цени на регулираната цена, определена от КЕВР, припомня economic.bg. По договорите ни с „Булгаргаз“ ЕАД има клауза „взимай или плащай“, която обаче не бе променена с отпадането на индустрията от лицата, купуващи по регулирани цени.

Междувременно няколко часа по-късно законопроектът беше приет на първо четене в Народното събрание със 123 гласа „за“, 0 „против“ и 54 „въздържал се“.