За първия случай на коронавирус в България, за лекарската професия и денонощната борба срещу пандемията разказва проф.д-р Николай Габровски

На първа линия в борбата с пандемията, в резултат от COVID-19, са лекарите по света, които денонощно водят битка с вируса, за да спасят хиляди човешки животи. Затова журналистът Диана Найденова се среща със зам.-директора на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и зам.-председател на Българския лекарски съюз – проф. д-р Николай Габровски. Един разговор за първия случай на коронавирус в България, за лекарската работа в условия на неизвестност и за непрестанната борба за живота на интубираните пациенти. Гледайте тази събота в новия епизод на „Карай направо“.

Според проф.д-р Габровски спешните и рестриктивни мерки, предприети от правителството по препоръка на Националния оперативния щаб, са причина за по-умереното разпространение на вируса и по-малкия брой на смъртни случаи в сравнение с други европейски държави, където умират хиляди за ден. Той е категоричен, че докато не се намери бърз и надежден тест не бива да се прибягва до масово тестване на гражданите. Проф. д-р Габровски дава пример с пациент, който е бил в тежко състояние и със симптоми за коронавирус, но е дал отрицателна проба по бързата методология. 

„След толкова много смърт, причинена от коронавируса, мнозина мои колеги, особено в Италия и САЩ, няма да имат сили да продължат да практикуват лекарската професия след като пандемията отмине.“, споделя с горчивина проф.д-р Габровски. „Защото лекарите сме призвани да спасяваме животи, а не да събираме трупове.“

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП