Киър Стармър е адвокат по професия и е бил начело на Кралската прокурорска служба

Киър Стармър е новият лидер на британската Лейбъристка партия. Той спечели още в първия кръг на гласуване, като събра повече от 50 процента от гласовете, пише БНР.

Борис Джонсън е болен от коронавирус (ВИДЕО)

Киър Стармър победи другите двама претенденти – Ребека Лонг-Бейли и Лиса Нанди – при гласуването на партийните членове, просъюзните дейци и регистрираните привърженици на партията и наследи Джереми Корбин като лидер на опозицията.

Здравният министър на Великобритания също с положителна проба за коронавирус

Стармър обяви, че „ще води тази велика партия в нова ера с увереност и надежда“. Като първа своя задача, встрани от политиката, Стармър обяви излизането с ясна позиция на лейбъристите срещу заплахата от коронавируса, след като бе поканен да участва в многопартийни преговори с премиера Борис Джонсън за справяне с пандемията.

Стармър бе фаворит на букмейкърите след тримесечната кампания, в която обяви, че е в най-добри позиции да обедини партията и да я върне на власт след тежката загуба на извънредните общи избори през декември, принудили, на практика, Джеръми Корбин да се оттегли.

Високопоставен съветник на Борис Джонсън има симптоми на коронавирус (ВИДЕО)

Киър Стармър е адвокат по професия и преди да стане депутат през 2015 година бе начело на Кралската прокурорска служба. В екипа на Корбин повече от три години той отговаряше за Брекзит. За заместник-лидер бе избрана Анджела Райнър, досегашен министър на образоването в сянка.