Пандемията нанесе жесток удар по трудовия пазар в целия свят

Социалната система е пред изпитание. Държавата отчита нов пик сред безработните. Само за изминалото денонощие в Бюрата по труда у нас са се записали нови 7138 души, като 80 % от тях посочват кризата с COVID- 19, като основна причина да останат без работа. Kакво, обаче да правим, ако се стигне до там?

Работодателите искат промени в Закона за извънредното положение

„Най-важното, което хората трябва да знаят е, че нямат причина да бързат с регистрацията си в Бюрото по труда. Законът за извънредното положение даде много възможности. Сроковете са по-дълги. 7-дневният срок, в който те трябваше да се регистрират се отлага“, каза Кремена Калчева от дирекция „Услуги по заетостта“.

Пандемията нанесе жесток удар по трудовия пазар в целия свят. В съседна Турция, цената на карантината до момента е 2 милиона работни места.

В Испания са съкратени 900 хиляди души от средата на март, когато беше въведена социална изолация. Съединените щати отчитат най-големият спад в заетостта, след финансовата криза от 2008 г. повече от 700 хиляди загубени работни места отчете американската статистика миналия месец. Реалните мащаби на безработицата заради епидемията, обаче са много по-големи, защото официалните данни отразяват ситуацията през първата половина на март.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП