250 000 души са се излекували от болестта

Повече от 1 200 000 са заразени с COVID-19, над 66 000 са починали, но и 250 000 души са се излекували. Така изглеждаше днес светът в условията на пандемията от коронавируса. И докато в повечето страни заразените се увеличават, Доналд Тръмп предупреди, че предстои най-тежкото, а кралица Елизабет ще направи рядко по рода си обръщение към британците.

Нови две жертви с COVID-19, потвърдените случаи са 531

В Съединените щати потвърдените нови случаи на коронавирус са вече 312 000. Починалите са близо 8 500, като само в събота новите смъртни случаи са 1 344. Това е поредният тъжен рекорд за едно денонощие от избухването на пандемията. Най-тежко продължава да е засегнат щатът Ню Йорк, където са регистрирани 40 на сто от смъртните случаи. Президентът Тръмп направи мрачна прогноза.

„Това вероятно ще бъде най-тежката седмица, ще има много смърт, за съжаление…“, каза той.

Жертвите на коронавируса във Великобритания може да достигнат от 7 000 до 20 000, предупреждават учени. През последното денонощие в страната са починали 621, което е по-малко, отколкото предишния ден. Така общият брой на починалите става над 4 900. Хубавото време в неделния ден накара много британци да излязат на разходка в парковете въпреки забраната. Пред Би Би Си, британският министър на здравеопазването Мат Ханкок предупреди днес, че ограничителните мерки могат да бъда затегнати. „Ако не искате да предприемем към по-строги мерки и да забраним всякакви дейности извън дома ви, трябва да спазвате правилата“, каза той.

Бременната годеница на Борис Джонсън е с коронавирус

Втори мигрантски лагер в континентална Гърция беше поставен под карантина за срок от 14 дни, след като мъж е да положителен резултат за коронавирус. Лагерът са намира северно от Атина. Във вторник, друг лагер, отново край столицата, стана първият с потвърдени случаи на COVID-19. Шестима души също са дали положителни резултати на остров Лесбос, където се намира един от най-големите лагери за мигранти с 8 000 души.

Папа Франциск отслужи днес необичайна литургия по повод Цветница или Палмова неделя. Тя протече без богомолци и беше излъчвана онлайн и по телевизията от базиликата „Свети Петър“ във Ватикана. Обикновено събитието привлича десетки хиляди римляни, туристи и богомолци и се провежда на открито.

„Днес пред драмата на пандемията, пред толкова много измамно сигурни неща, които рухват, пред толкова неоправдани очаквания, пред чувството за изоставеност, което свива сърцата ни, Исус казва на всеки от нас: Кураж, отвори сърцето си за моята любов. И ще почувстваш божията утеха, която ще те подкрепя“, каза папа Франциск.

Папата призова хората по света да помагат на онези, които страдат и са в нужда. Тази година католиците отбелязват Великден на 12 април.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП