Изследователи преобразуваха шлемове за гмуркане в устройства за обдишване на пациенти

Шнорхел маски се превърнаха в респиратори за COVID-19. Изобретението е на път да пробие и в България. Ентусиасти са блокирали всички налични в складовете у нас бройки.

Преди месец изследователи в Европа решиха да преобразуват шлемове за гмуркане в така дефицитните устройства за обдишване на пациенти или за защита на медицинските работници, които са на първа линия. Финансистът Момчил Петров попада на екстравагантната идея и превръща прилагането й и в болниците у нас в лична кауза.

МЕДИЦИ В РУСКА БОЛНИЦА: Карат ни да лекуваме болни без защитни облекла

„Искахме по някакъв начин и ние да сме полезни. Нямаме знанията и квалификацията на медицинските лица, но можем да помогнем по друг начин“, сподели инициаторът на идеята.

В пика на заразата, когато болниците в Италия са препълнени, а респираторите не достигат, битката за всяка глътка въздух е по-силна от всякога. Лекари и инженери застават рамо до рамо и решават, че могат да превърнат шнорхели за гмуркане в апарати за обдишване.

Благодарение на първите преработени маски за гмуркане, 500 пациенти в болниците в Северна Италия първи получават нов шанс за живот. След като това дава обнадеждаващи резултати, армия от 3D-дизайнери и инженери започват да правят приспособления за нови 10 000 бройки.

„Този шлем приляга плътно върху лицевите контури на пациента. Към него, чрез преходник, се включва кислород с поток, който се регулира от лекаря“, поясни д-р Благомир Здравков от Фондация за качествено детско здравеопазване.

У нас Момчил Петров търси съдействие от свои приятели дизайнери. Заедно поръчват 10 маски за гмуркане и започват да работят по различни варианти като използват и първоначалния проект на италианските инженери.

ДОБРИЯТ ПРИМЕР: Хората от врачанско село помагат за осигуряване на маски

За кратко време мъжът успява да проектира евтин вариант за пластмасов клапан, който се изгражда от 3D принтер и след това се добавя към шлема за гмуркане.

„Използваме пластмаса, която се прави от захарна тръстика. Това най-евтиният вариант“, разказа Михаил.

Подобрените маски за гмуркане могат да помогнат в ранната фаза на дихателните проблеми, обяснява д-р Златков.

За да се използват модерните шлемове, лекарските екипи трябва да са сигурни, че това е последният вариант за живот. „Тъй като те не са медицински изделия, е редно да се използват, когато целият медицински технически ресурс е изчерпан. Самите пациенти също трябва да подпишат декларация за това“, обясни Здравков.

Дизайнерите вече работят и върху втори вариант, при който шнорхел-маските да се превърнат в предпазни средства за самите лекари.

„Специалистите са разработили един друг преходник, към който се включват стандартни филтриращи устройства, които ние в болниците използваме при всеки пациент, подлежащ на апаратна вентилация", каза още Благомир Здравков.

Сега целта на ентусиастите е да се намали времето за принтиране на клапите, както и да се привлекат още експерти към каузата.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП