Очаква се ваксина срещу вируса да има не по-рано от догодина

"Животът може да се нормализира само когато се осигури ваксина срещу новия коронавирус за всички". Това заяви съоснователят на Microsoft и филантроп Бил Гейтс, цитиран от БТА. Очаква се да има такава срещу коронавируса след по-малко от година. 

"Трябва спешно да се разработи нова ваксина, от която възможно най-бързо да се произведат милиарди дози", каза Гейтс.

Зукърбърг и Гейтс дават 25 млн. долара за борбата срещу COVID-19

"Развити страни като САЩ рано или късно ще успеят да се справят с вируса, но това трябва да стане в целия свят. Нещата няма да се нормализират напълно, докато не се създаде ваксина, която да стигне до всекиго, каза още съоснователят на Microsoft.

В четвъртък той призова американското правителство да започне да строи производствени мощности за най-обещаващите разработки на ваксини. "Това може да доведе до загуби за милиони долари, тъй като някои ваксини може така и да не потрябват", отбеляза Гейтс в блога си.

Бил Гейтс излиза от управата на Microsoft

"Нито една частна компания не може да поеме този риск, но федералното правителство може, тъй като само така би могло да се осигури масово производство на ваксина", допълни той.
Фондация "Гейтс", която финансира предимно здравни програми, вече отпусна 105 милиона долара за борба с коронавируса. Още през 2015 г. Бил Гейтс предупреди, че най-голямата заплаха за света би била една пандемия.