Дебатите за прекрояване на извънредните мерки продължават над 10 часа

Близо десет часа продължават дебатите за прекрояване на извънредните мерки в парламента. Най-дълго депутатите се спряха на цифрите, които засягат актуализацията на бюджета заради коронавируса и овладяване на икономическите щети. Общо 4,2 млрд. лв. ще е сумата, с която ще се актуализира финансовата рамка. Отделно ще се увеличава лимитът на държавния дълг на 10 млрд. лв. А прогнозата за неизпълнение на приходите е заложена като цифра - 2,44 млрд. лв.

СКАНДАЛ В ПАРЛАМЕНТА: Депутатите спориха за размера на заплатите си

В крачка депутатите обсъдиха и нов вариант за финансирането на болниците. Договорено е с БЛС лечебните заведения да получат 85% от средномесечния си разход, което, ако се приеме, означава, че те ще трябва да подпишат нов национален рамков договор. Тази рамка ще важи само за времето на извънредното положение.

Ударно депутатите променят финансовата рамка на страната заради кризата с коронавируса. Актуализацията на бюджета предвижда увеличаването на разходите за фонд "Безработица" на 1 млрд.лева. Залага се и нов дефицит. Прогнозата е за 3.5 млрд.лв. Със 700 млн.лв се капитализира българската банка за развитие, за да се подпомогнат хората и бизнеса.

"Нека бъдем умерени в първите дни на кризата и да преценяваме прецизни, така че да разпределим ресурсите върху действително най-засегнатите. Искам да уверя всички български кредитополучатели, че ще срещнат максимална гъвкавост от страна на търговските банки", заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Иванов: Винаги има дълбока форма на популизъм, когато се заговори за заплатите на депутатите

Държавата ще търси мерки в хода на кризата и за онзи вид бизнес, който към момента не може да функционира. Редактира се и мярката 60 на 40. Управляващите се съобразиха с работодателите и държавата ще поеме, освен 60% от заплатата на работника, и цялата осигурителна тежест.

"Всяка една разумна идея в тази посока, може да бъде разглеждана и споделяна. Заедно с министър Сачева работим върху промени върху постановлението, което регламентира т.нар мярка 60/40. Мисля, че в следващите няколко дни мярката ще бъде оптимизирана. Има бизнеси, които в този период на криза, няма да могат да просъществуват в този си вид. ", добави Горанов. Подкрепа за мерките мнозинството получи и от ДПС.

"Избрахме да подкрепим тези мерки, избрахме да не печелим дивиденти пред нашите избиратели", заяви Йордан Цонев от ДПС. Предупреждения за сметките министърът на финансите получи по отношение на държавния дълг.

Горанов: Актуализацията на бюджета е напълно съобразена, да не прибързваме с мерки

„Министерството на финансите и правителството трябва много да внимават, когато взимат решение дали този дълг ще бъде от банки, регистрирани в България. За да не стане така, както веднъж правителството емитираше дълг, преди 2 години мисля, изключи българските банки и сключи сделки само с външни банки, изнасяйки печалбата за банките извън България. Впечатлението е, че подписваме празен чек”, заяви Румен Гечев от БСП.

„Г-н Гечев, по отношение на дълга, това е буфера, който правителството поиска от нас, за увеличение лимита на дълга за 2020 със 7,8 милиарда лева. Освен това министърът на финансите да има сериозна гъвкавост за това бързо да може да излезе на международните пазари, ако реши, че моментът е подходящ и може да получи добра цена за ценните книжа. Не съм съгласна да оттегля предложението си, което разширява възможността да се ползват заеми от други финансови институции – Европейската инвестиционна банка, банката на Съвета на Европа”, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ.

Мерките влизат в сила след обнародмането им в държавен вестник. Депутатите тепърва се очаква да гласуват.