Това съобщават медиите на Oстрова

Британският премиер Борис Джонсън е приет в интензивно отделение, след като състоянието му се е влошило. Той няма пневмония, не е на вентилатор, но все пак лекарите му подават кислород. Първият положителен тест на Джонсън за коронавирус беше преди 10 дни, а тогава той имаше леки симптоми и беше поставен в изолация у дома си.

Борис Джонсън остава в болница

Той е в съзнание, но състоянието му се е влошило този следобед. Той е бил преместен в интензивното отделение като превантивна мярка, в случай че се нуждае от апаратна вентилация. 

Борис Джонсън постъпи в болница с нестихващи симптоми на COVID-19 (ВИДЕО)

Днес негов говорител обяви, че той все още има симптоми и е приет в болница "Сейнт Томас" в неделя вечерта. В изявление на Даунинг стрийт се казва: "Този следобяд, състоянието на премиера се е влошило и по съвет на медицинския му екип, е бил преместен в интензивното отделение на болницата". Премиерът е поискал министърът на външните работи Доминик Рааб да изпълнява функциите му, ако е необходимо.

"Работата на правителството ще продължи. Премиерът е в добри ръце с брилянтен екип в болница Сейт Томас. Фокусът на правителството ще продължи да бъде посоката на премиера и плановете да се преборим с коронавируса и да преведем страната през това предизвикателство", каза още Рааб.

"Премиерът получава отлични грижи, благодарение на перфектните медици, тяхната усърдна работа и решимост", се казва още в изявлението на Даунинг стрийт.

Джонсън беше приет в болницата „Сейнт Томас“ в Лондон в неделя с температура и кашлица, след положителен тест за коронавирус на 27 март, като стана най-популярният световен лидер, заразен с болестта, която бързо се разпространи по целия свят.

Бременната годеница на Борис Джонсън е с коронавирус

55-годишният министър-председател се самоизолира в апартамента си на Даунинг Стрийт, но в неделя вечерта е бил откаран в близката държавна болница по съвет на лекаря си.

Властите заявиха, че това е "предпазна мярка", но по-рано бяха повдигнати въпроси дали лидерът на консерваторите все още може да управлява страната. Британското правителство беше критикувано за това, че първоначално е отказало да последва примера на други европейски страни по отношение на изискването хората да останат у дома, за да бъде спряно разпространението на вируса.

Високопоставен съветник на Борис Джонсън има симптоми на коронавирус (ВИДЕО)

А самият Джонсън каза в началото на март, че все още се ръкува с хора. Но преди две седмици той нареди национална блокада, но Великобритания беше вече изправена пред опасността да се превърне в сериозно огнище.

Не е известно Борис Джонсън да има сериозни здравословни проблеми, въпреки че се е борил с теглото си, а някои смятат, че е трябвало да си вземе повече отпуск. Младшият министър на здравеопазването Надин Дорис, която също беше диагностицирана с коронавирус, но се възстанови, добави: „Много от болните от COVID19 са надвити от умора и температура и използват изолацията за сън и възстановяване. "Борис рискува здравето си и всеки ден работи от наше име, за да води битката срещу този вирус.", допълни още Дорис.

Здравният министър на Великобритания също с положителна проба за коронавирус

Бременната партньорка на Джонсън, Кари Симъндс, се премести от Даунинг Стрийт, след като част от персонала се разболя. Но в събота тя обяви, че е прекарала седмица в леглото със симптоми, въпреки че не е била тествана.

Състоянието на Борис Джонсън  предизвика вълна от благопожелания от страна на световните лидери. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пожела на Джонсън „бързо и пълно възстановяване“. Френският президент Еманюел Макрон даде своята "пълна подкрепа на Борис Джонсън, семейството му и британския народ в този труден момент".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е "обнадежден и сигурен", че Джонсън ще се възстанови, като нарече премиера "мой приятел" и "велик лидер". Иванка Тръмп също пожела на Джонсън скорошно оздравяване.

"Искам също да изпратя най-добри пожелания на един мой добър приятел и приятел на нашия народ, премиера Борис Джонсън. Ние сме много натъжени да чуем, че той беше приет за интензивно лечение днес следобед, преди малко. Всички американци се молят за неговото възстановяване.Той е наистина добър приятел. Той е нещо много специално, силен, решителен, не се обезверява и не се предава", каза Тръмп.

За първи път от началото на кризата Китай обяви, че през последните 24 часа няма смъртни случаи. Япония обаче се готви да обяви извънредно положение в столицата Токио и в Осака.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП