Положителните проби за последното денонощие са 24

565 са вече случаите на COVID-19 у нас, като положителните проби за последното денонощие са 24. Това е нарастване с 4,4% спрямо предходния ден. Заболелите мъже са 320 или 57%, от всички заразени. Броят на жените е 245 (43%). От пациентите, лекувани във Военнамедицинска академия, има нови трима излекувани към днешна дата. Това съобщи на редовния си брифинг във вторник началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Още една лаборатория започва да прави изследвания за коронавирус

От новоустановените носители на вируса 16 са настанени в болница. В Хасково са регистрирани двама пациенти - брат и сестра, на 33 и 34 години. По един нов заразен има във Враца, Варна, Пещера, Пазарджик, Пловдив, Русе, Стара Загора и Сливен.

В София са установени 15 случая, в "Пирогов" има 4 души нови постъпили, в Александровска болница - 1, Центъра за спешна медицинска помощ - 1 установен случай, "Токуда" - 3 души, амбулаторни - 8. Броят на обработените проби за последните 24 часа е 299.

„Тези проби, които са взети на колеги от вчерашната смяна, ще излязат малко по-късно днес. Късно снощи излезе още една положителна проба на медицинска сестра, като това прави положителните проби 8“, заяви говорителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска.

201 пациенти са хосхпитализирани. Заразените медицински работници са 35. 8 от тях са служители на Спешна помощ. Общият брой на починалите от COVID-19 в България до момента е 22.

17-годишният младеж, за когото преди дни беше съобщено, че е заболял от коронавирус, е заразил 7 свои съученици. "Вече се вижда, че тези младежи, които се събират на тумби в София, са рискова група", добави ген. Мутафчийски.

Австралийски учени пребориха COVID-19 с лекарство срещу краста

Той коментира и откритието на експерти от Австралия за лекарство, което убива в голяма степен вируса на COVID-19, и то за кратък период от време. "Ефектът на този медикамент се изследва, но към този момент - само инвитро. Това значи, че се прави само в лабораторни условия, а не се тества на живи пациенти. Дадено е, че за 48 часа унищожава голяма част от вируса. Това изследване обаче все още е в начален стадий и за да се стигне до клинична употреба на въпросното лекарство, трябва да мине време. Медикаментът е наличен в целия свят, включително и в България. Страната ни има големи възможността за неговото производство“, коментира проф. Мутафчийски.

В световен мащаб броят на заразените се увеличава, но се забавя темпът на развитие на болестта, каза още шефът на ВМА. "У нас нещата като че ли се задържат", добави той, но подчерта, че все още е рано за генерални изводи.

Служители на Спешна помощ заразени с COVID-19 (ВИДЕО)

В началото на брифинга ген. Мутафчийски поздрави медиците по повод днешния празник - Световния ден на здравето и здравния работник.

Имунолог с Нобелова награда предупреди да внимаваме с кутиите от готова храна

За тестването на медици, Мутафчийски каза, че в Италия трябва да припаднеш на работното си място, за да те изследват. А у нас всяко медицинско лице, което има нужда от тест, се подлага на такъв.

"Това, което обсъждахме с премиера, е актуалното състояние в България и има ли тенденция за промяна на мерките. Плод на тези обсъждания е и заповедта на министъра за фермерските пазари и всичко, свързано с животновъдство и растениенивъдство. И другото е достъпът до границите. Mного е рано да се говори за разхлабване на мерките. Със сигурност трябва да останат до Великден", категоричен бе ген. Мутафчийски.

А, за да са максимално предпазени и пациентите и екипите, медиците от Спешна помощ молят всеки, които се обажда на телефон 112, да дава точни данни за симптомите, които има. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП