Фабиен Брюно превръща една от улиците в Париж в полева лаборатория

Френски фармацевт предприе оригинална инициатива. Точно като по време на война, Фабиен Брюно превръща една от улиците в Париж в полева лаборатория за производство на дезинфектант. Под открито небе, “армията на Брюно” приготвя ежедневно ценния продукт за 100 000 французи. Към този момент дневното количество, което се произвежда, е 10 000 литра. 

“В началото продуктът беше предназначен основно за колегите от аптеките в страната. Постепенно увеличихме производстовото и вече зареждаме болници, полиция, пожарна, домове за възрастни хора", казва Брюно.

Лъч надежда в борбата с COVID-19 във Франция

Екипът му разпространява част от така ценната течност за дезинфекция безплатно, а направената за някои аптеки продава на ниски цени. В отговор на глобалната криза, фармацевтът е намерил и екологичен начин за пакетиране – използва опаковки за вино, а амбициите на екипа му е да увеличат поне тройно количеството дезинфектант, което произвеждат за ден.

Франция отчете най-високия брой смъртни случаи от COVID-19 от началото на пандемията

В нормално време, Брюно произвежда лекарствени и козметични продукти в собствена лаборатория. Признава, че дезинфекцираща течност прави за първи път. Стартира собствено производство, веднага щом Световната здравна организация одобрява рецептата.

“Световната здравна организация обяви своята рецепта с първични суровини, които са евтини и лесни за намиране. Те са едни и същи навсякъде по света. Тоест, бързо и лесно можем да правим солиден, защитен продукт, където и да се намираме“, заяви Брюно.

Рецептата е проста - алкохол, кислородна вода, глицерин. Сместа се допълва с обикновена вода. Аптекарят твърди, че всеки у дома си може лесно да приготви дезинфектант, но има важно условие, което трябва да спазим.

“За да получите ефикасен продукт, използваният алкохол трябва да бъде 96 градуса. Когато го смесваме с глицерина и водата, ние разреждаме неговото съдържание. Рискът у дома е, че често използваме 70-градусов алкохол, който, смесен с вода, пада до 60 градуса, а те не ни защитават от бактерии и вируси”. добави фармацевтът.

И все пак, за да не използвате домашните запаси от алкохол за дезинфектант, специалистите са категорични - сапунът и водата остават най-доброто оръжие за борба с вируса. Използайте го без ограничения и освен ръцете, пазете и умовете си чисти.

Кореспондент: Петя Желева

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП