Темата коментират социолозите Димитър Ганев и Кольо Колев

"Първо имаше изпусната реплика от страна на Цвета Караянчева. Много ненамясто, която предизвика много гневна обществена реакция. Или по друг начин казано - махалото отиве в едната посока и съответно това, което виждаме от снощи, махалото е в другата посока. За да се отговори на тази негативна обществена реакция, да се тушира напрежението, се стигна до другата крайност - да не получават заплати", смята социологът Димитър Ганев.

Поредна задочна размяна на реплики между президента и кабинета (ОБЗОР)

Социолозите Димитър Ганев и Кольо Колев коментираха трусовете в държавата и поредните престрелки между институциите в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините".

"Популизмът не е лошо нещо,  стига да се държи в някакви рамки. В случая това ми всякакви идея на популизъм и се превърна в цирк, фарс. Ако някой, било то и депутат, реши да си дари заплатата за някакво светло, хубаво дело, няма лошо. Но да гласуваш другите да не получават заплати, защото ти си си я дарил, е меко казано лицемерие. Целият дебат беше като стар руски виц за грузинеца и арменеца - кой дава по-голям бакшик на гардеробиера. Стана смешен цирк и вместо да направят жест, те, според мен, станаха смешни", добави социологът Кольо Колев.

ЕДИНОДУШНО: Депутатите остават без заплати

"Дарението е личен акт. Когато започне да става публичен, няма нищо лошо да се знае кои хора даряват, но когато го правиш, за да натрапиш, че даряваш, говори по-скоро за евтин и изтъркан пиар. Когато даряваш е много по-силно да го направиш анонимно, отколкото шумно.  В случая не знам какъв позитивен ефект ще има даряването на депутатските заплати", заяви Ганев.

"Без всякакво съмнение, управляващите направиха грешка със закона за извънредното положени. Говоря за тази част, която Радев върна. Той от своя страна направи грешка, че не информира преди това премиера за това, какво възнамерява да направи, за да бъде подготвен Борисов и да демонстрират, че работят в екип. И двамата направиха своите грешки, но да се продължава играта на грешки изглежда безумно. Ще има време, в което политиците ще могат да си мерят интелекта, силите и обществения престиж. Сега едва ли е точно този момент. Сега трябва да се намери балансът между всички, за да се върви в една посока, докато се премине кризата.  След това има време, вадете томахавките и всеки да си получи заслуженото", коментира Колев.

Целия разговор със социолозите Димитър Ганев и Кольо Колев гледайте във видеото.