„Българските банки работят прозрачно", заяви той

Българската банка за развитие (ББР) е една от първите в Европа, която реагира със собствена програма в подкрепа на бизнеса. Това заяви на брифинг Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР). Банката пусна от тази сутрин самостоятелна програма, която е извън 700-те милиона лева, гласувани преди дни от правителството.

„Програмата, която днес обявихме, е една от първите в Европа. Тя ще засегне основно микропредприятия и компании, които да продължат да работят. И други банки се готвят да обявят подобни мерки. Ще се отпускат кредити с максимален размер до 48 800 лева и 2 години гратисен период. Подаването на искането за кредит ще става по електронен път. Тази програма е подкрепена от Европейската инвестиционна банка", обясни Мавродиев.

СНИМКИ ОТ БРИФИНГА ВИЖТЕ ТУК 

„Нашата роля в тази ситуация е важна. Усилията ни са свързани с това да подкрепим всички мерки на правителството. Бизнесът трябва да е спокоен, че планираме адекватни мерки. Програмата е самостоятелна със собствен ресурс. ББР е основен партньор и на плана „Юнкер“, поясни Мавродиев.  По думите му банките у нас са добре капитализирани и работят прозрачно.

Как ще плащаме кредитите си по време на извънредното положение?

„От гласуваните 700 милиона - 500 милиона ще се използват за гарантиране на кредити. Всякакви фалшиви новини, които се използват с цел да бъде атакувано управлението у нас, са вредни", поясни Мавродиев. Той допълни, че печалбата на ББР за 2 години е над 75 млн.лв. 

„Започвам да се удивлявам от нездравото желание на определени кръгове да извличат политически дивиденти. Дори в безпрецедентна ситуация, при която много бизнеси и домакинства са на ръба. Не съм изненадан от негативния прочит на всяка сделка, която прави ББР. Това не е първият случай. Аз вече не броя колко пъти ни искат оставките. Това явно стана условен рефлекс за определени политически партии. Важно е да се знае, че ББР работи денонощно и в кратки срокове успяхме да изготвим своите програми. Нашата собствена програма, която покрива сектори, които не са обхванати от мерките на правителството, тоест ние го подпомагаме. Намирам за деструктивно да се мисли в друга насока в момента. Търсят се измислени и фалшиви скандали, които пречат на работата на институциите и създават стрес и напрежение в хората. Постоянно се внушава, че даваме големи кредити на бизнеса", обясни Мавродиев и изброи колко и какви кредити е отпуснала ББР на малките и средни предприятия.

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ: Ресорната комисия в НС прие актуализацията на бюджета

„Конкретната сделка е с кредитополучател, с когото вече имаме отношения и е погасил друг свой кредит. Кредитополучателят е "СГ груп". Те, купувайки портфейли, които затрудняват банките, ще могат да подпомогнат две други български банки. Осигуряваме им ликвидност от една страна. От друга страна за този срок от 10 години, за който сме се договорили, кредитополучателят ще може да се договори с другите 750 кредитора", обясни Николай Димитров по повод новината, че ББР е отпуснала кредит на компания с нисък бюджет. Според Мавродиев така правят всички банки за развитие по света. 

„Всяко едно физическо лице трябва да се обърне към съответната банка. Те ще могат да отпуснат кредити. Очаквам в рамките на две до три семици това да бъде факт“, заяви изпълнителният директор на ББР Николай Димитров.

„Съветът на директорите още преди 10 дни взе решение за периода на кризата всички средства, които ние получаваме като заплати, да бъдат дарени за медицинки заведения“, каза още Мавродиев. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП