Към момента са разпределени над 53 000 защитни маски, над 3000 костюма и близо 86 000 чифта очила

Три български фирми вече шият защитни облекла у нас. Това обявиха от координационния център към правителството. Данните изнесе главен комисар Николай Николов.

Отчетът идва след днешното заседание на логистично-координационния център. На 17 март той беше създаден със заповед на премиера  и отговаря за разпределението на облеклата, шлемовете, ръкавиците и дизенфектантите по болниците и спешните центрове. Главен Комисар Николов е категоричен, че центърът се справя по предназначение.

Ген. Мутафчийски: Трупове не могат да се скрият (ВИДЕО)

Към момента са разпределени над 53 000 защитни маски, над 3000 костюма и близо 86 000 чифта очила.

„В повечето аптеките вече има маски и дезифектанти. Организирано е производство на маски в България. Повече от 60 фирми предложиха своите оферти и услуги за организиране на производство”, каза Николай Николов- директор на ГДПБЗН.

С лични предпазни средства са окомплектовани и всичките доброволци. А подкрепа за овладяване на здравната криза заради COVID-19, държавата получава и по линия на транспорта.

36-годишен мъж с коронавирус почина в София, заразените у нас са 577

„Няколко търговци на автомобили предложиха своите услуги и дадоха за нуждите на координационния център и за доброволците през кметовете на общини", обясни Николов.

За болниците у нас се създават допълнителни финансови механизми, за да извършват и дейностите, различни от борбата с вируса.

„Министерство на здравеопазването заедно НЗОК  обсъдиха и взеха решение на всички болници и доболничната помощ да им бъде заплатено 85% от възнаграждението на базата на минали доходи, дори без да е отчетена дейност", каза още генералът.

Професор Мутафчийски припомни и усилията на държавата за новоткритите лаборатории и лечението на пациенти, които не са хоспитализирани.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП