Престъпление извършено буквално за стотинки

Зачестяват престъпленията, извършени от непълнолетни. След стагнацията заради коронавируса специалистите очакват, че тези посегателства ще се множат. Проследявайка профила на извършителите, се оказва, че те са от социално слаби многодетни семейства, не посещават училище и в повечето случаи дори са откровено неграмотни.

Поредният пример за подобно нагло престъпление е от Враца.14-годишен тийнейджър напада възрастна жена в дома й заради жълти стотинки. 

28 задържани при акция на полицията в Благоевград (ВИДЕО+СНИМКИ)

Младежът опитал да влезе първо през прозореца, но не е могъл. Впоследствие той успява да влезе през вратата, но възрастната жена не го чува. Поискал й пари и нанесъл удар по тялото й с дървен кол. Тийнеджърът продължава да я удря с юмруци и крака в тялото. Успял да отмъкне златно бижу и 40 лв., от които 15лв. били на стотинки.

Гешев: Противодействието на битовата престъпност продължава и в условията на извънредно положение

Жената успява да излезе на двора и се опитва да потърси помощ, но никой не я чува. Успява единствено да излезе от вратата на двора и да помоли за помощ минувачи.

„Този случай, както и всеки случай, свързан с битовата престъпност се следят стриктно от главния прокуроро и от министъра на вътрешните работи. Ние сме засилили вече контрола в тази сфера. Очакваме дори увеличение на този тип случаи именно свързани с битова престъпност. Следва да отбележа, че е обезпокоително, че напоследък извършителите са непълнолетни лица с нисък социален статус, необразовани, неходещи на училище, което не говори добре изцяло за обществото ни“, каза Радослав Димов – председател на Апелативна прокуратура – София.

МВР: Измамници може да се възползват от страха на хората от коронавируса

Според магистратите нападателят ще получи едва между 3 и 5 години затвор, въпреки, че и сега жената лежи в болница с натъртвания и счупена ръка. „Но следва да имате предвид и че закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни е доста стар. Той е от 60-те години на миналия век“, допълва Димов.

Текстовете му не предвиждат толкова тежки престъпления, извърени от невръстни, на каквито ставаме чести свидетели напоследък.