Причината е недостигът на бързи тестове в световен мащаб

Засега, освен в Банско, масово тестване в цялата страна не може да има. Причината е недостигът на бързи тестове в световен мащаб. Страната ни все още не е получила и заявената към Еврокомисията поръчка от 1 милион теста.

Към момента у нас се изследват около 2 300 души на всеки 1 милион българи. Според Оперативния щаб цифрата ни поставя в средата на класацията по тестване на населението спрямо останалите държави, борещи се с коронавируса.

По темата имаше напрежение между Щаба и Медицинския съвет. От Съвета настояваха, че трябва да се правят повече тестове, за да се добие пълна картина за разпространението на болестта у нас.

593 станаха потвърдените случаи на COVID-19 у нас

Желание за тестване има, категоричен е премиерът. Тестовете обаче липсват. „В момента, в който дойдат тези тестове, бъдете сигурни, че ще тестваме масово, но те просто не съществуват на пазара. Няма ги“, заяви Борисов.

От недостига им страдали всички държави. „Германия, която има най-мощната икономика, сега си произведе бърз тест, който го тестват само на лекари на първа линия първо в Бавария. 150 евро струва едно тестче, без машинката“, посочи още той.

Поглед към статистиката показва, че в Европа най-много тестове на милион от населението се правят в Исландия - 84 000. Следват Люксембург, Малта и Норвегия с между 20 и 40 000 тествани. На Балканите обаче ситуацията е различна. Средно тук се правят около 2 000 теста на милион души. Първи са съседите ни от Северна Македония, следвани от Гърция, а най-малко тестове прави Сърбия.

Вирусологът и член на бившия Медицински съвет - доц. Атанас Мангъров, твърди, че страната ни най-сетне поема в правилна посока с решението за масови тестове. „Макар и със известно закъснение, това, което се прави сега, ние говорим за него от месец и половина“, каза той.

Д-р Кунчев: Не отменяйте резервациите си за море

Разговори, довели до сериозно напрежение между Съвета и Щаба. В спора се намеси дори премиерът, който обвини доц. Мангъров, че дезинформира обществото. Днес двамата се срещнаха на четири очи, за да потушат искрите.

 „Много е важно, когато човек като него взема решения, да е наясно каква е медицинската страна на проблема и аз мисля, че той ме разбра много добре“, каза още Мангъров.

Сега най-важно, според вирусолога, е след масовия скрининг да се броят не болните, а тези, които вече са преболедували вируса.  „Това, което е по-важно, е да се види сред какъв процент от населението има следи от прекарана инфекция и да се види откога са тези следи - дали са от няколко седмици“, посочи той.

Доц Мангъров ще продължи да дава своите препоръки в борбата със заразата.

След срещата премиерът заяви, че подобни конфронтации между експертите в такъв момент не са от полза за никого, а правителството е готово да изслуша всяко медицинско мнение.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП