Хиляда ще бъдат изследвани с бързите тестове

В поликлиниката в Банско в четвъртък трябваше да започнат бързите тестове за коронавирус, но консумативите още не са пристигнали. Изследвани ще бъдат 1000 души. В групата са полицаи, лекари и ски-учители.

Лекарите в Банско са готови със списъците на хората, които трябва да бъдат тестувани. Около 400 от тях ще са служители от първа линия, останалите 600 теста ще бъдат направени на жители на града.

Но в следобедните часове стана ясно, че тестовете все още са далеч от Банско, защото още не е пристигнала доставката за България от Европейската комисия. Премиерът Борисов обяви, че утре на Министерски съвет предстои да бъде взето решение за договор с Южна Корея за 1 милиона теста.

"Докога ще ме питате за това, при положение, че преди месец съм поръчал 1 милион теста, не на кой да е, на ЕК! Те не могат да доставят хиляда - ние чакаме един милион! Като циганета се молиме. Няма ги физически, поръчваме, намираме по 1000, по 2, по 3, по 5 хиляди. Искаме да тестуваме по 20-30 хиляди души на ден. Физически ги няма", обясни Борисов.

1000 теста за COVID-19 ще бъдат направени на рисковите групи в Банско

„Мисля, че беше създадена добра организация, а пациентите се вълнуваха много след вчерашното изказване на премиера Борисов, че ще има масово тестване на населението от града”, каза д-р Георги Кушлев.

„Петимата общопрактикуващи лекари в Банско изготвихме списъци с пациенти от нашата практика, които сме предали на представители на РЗИ и на общинския кризисен щаб. Хората на първа линия са около 400. Останалите 600 теста ще бъдат за пациенти от града. Ние сме посочили тези, които трябва да бъдат изследвани, но по-голямата част са хора, които за изявили желание да бъдат изследвани. До 19 часа вчера тестовете обаче не бяха пристигнали в Банско”, обясни д-р Кушлев.

Борисов: Днес започва масово тестване на жителите на Банско (ВИДЕО)

От Инициативния комитет в Банско продължават да настояват за по-масово изследване. Искането е за поне 3 000 теста.

„Изобщо се забави цялото тестване на хората. Всичко трябваше да започне далеч по-рано, когато градът се постави под карантина”, посочи Мая Стоицова от Граждански инициативен комитет – Банско.

„Тези хиляда теста не са достатъчни. Ние продължаваме с нашите искания 1⁄3 от населението в Банско да бъде тестувано. Можем да си направим сметка какъв процент са тези 1 000 теста при 9 800 души население на града. На първо време тестуването ще даде някаква информация, но е съвсем недостатъчно”, допълни Стоицова. 

"По моите разбирания това не е масово тестване, категорично искаме една трета от населението в Банско да бъде тествана", казва Елена Джолева, Граждански инициативен комитет - Банско.

Резултатите от тестовете в Банско най-вероятно ще станат ясни в началото на следващата седмица.

Масово тестване за коронавирус у нас засега не може да има (ОБЗОР)

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП