Опашки се образуваха пред НОИ

Безработицата продължава да расте. Близо четири хиляди българи минават всеки ден през Бюрата по труда. От Българската асоциация на заведенията се опасяват, че около половината от фирмите, ангажирани в туристическия, ресторантьорския и съпътстващите браншове, ще фалират. Там са ангажирани близо 480 хиляди души.

На този фон, онлайн услугите на институциите стават все по-популярни. През първите шест дни на месец април, подадените заявления по електронен път за парични обезщетения за безработица са 2800. Това е значително повишение от март, като за целия месец са регистрирани общо 2760. Въпреки това, мнозина изпитват затруднения при онлайн услугите.

Над 61 000 са безработните от началото на извънредното положение

Спокойна беше обстановката пред клоновете на Агенцията по заетостта в столицата в четвъртък. Различна е обаче ситуацията пред Националния осигурителен институт. От сутринта там се образуваха опашки и полицейски екипи следиха за спазването на мерките за борба с коронавируса.

Сред чакащите имаше такива, които искат да си извадят ПИК /персонален идентификационен код/, който вече може да се издава и онлайн. Пред НОИ имаше и хора, чакащи, за да подадат декларации за пенсии и формуляри за получаване на обезщетения за безработица след работа в чужбина.

Какви са правата ни, ако останем без работа?

Припомняме, че социалният министър Деница Сачева обеща разкриването на допълнителни офиси на бюрата по труда. В тях ще се подават и документи към НОИ.

От НОИ съобщиха за NOVA, че онлайн услугите са активни, като подробни инструкции могат да се намерят на официалния уебсайт. До този момент от тях се възползвали по-малко от 3% от гражданите. От Института призовават гражданите да посещават офисите само при реална неотложност.

Репортер: Лилия Мустакова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП