Решението бе взето с голямо мнозинство

Развръзка по скандала със системата за случайно разпределение на делата в съдебната система. Висшият съдебен съвет реши да прекрати договора с досегашната фирма, поддържала системата.

Данаил Кирилов с коментар за скандала около системата за случайно разпределение на дела

След ожесточен 9-часов онлайн дебат ВСС реши одиторите да представят резюме с констатациите си, което да бъде публикувано на сайта на Съвета. Това ще се случи с разрешение на прокурора, който разследва пробив в системата. Одиторите бяха разпитани при закрито заседание, тъй като са проверявали конфиденциална информация. А компютърните специалисти на самия ВСС не бяха изслушани.

На края на заседанието представляващият ВСС Боян Магдалинчев оповести част от констатациите – 23 са допуснатите слабости, а през 2016 г. е имало 2 опита за нерегламентирано проникване в системата за случайно разпределение на делата.

Преди 5 години, срещу 12 000 лева, фирмата „Смарт системс” изготвя система, в която обаче не е направила верификация на собственика на електронен подпис. Това означава, че няма гаранция, че този, който влиза с електронен подпис, е реалният му собственик.

"Пробита" ли е системата за разпределение на делата? (ОБЗОР)

Одиторите констатирали още, че всеки с достъп до системата може да променя, заличава или трие данни от нея, както и да разпределя дела, в който и да е край на България.

„Прекратихме договора за извънгаранционна поддръжка с фирмата „Смарт системс” и приехме решение, с което се възложи на представляващия ВСС да организира обществена поръчка. Системата е разработена, така че да функционира, а сигурността не е била във фокуса на вниманието на разработчика, когато е правена през 2014 г.”, заяви Боян Магдалинчев.