Целта е да се подкрепи земеделската продукция у нас

Четири спешни мерки за подпомагане на част от българския земеделски сектор внесе в Министерския съвет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Предложенията са изработени след разговори с производители на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и др. и със специалния принос на аграрния експерт и производител Красимир Кумчев.

Изплащат три минимални работни заплати на артистите у нас (ВИДЕО)

Каракачанов предлага забрана за внос на чужди продукти в сезона до изчерпване на българската продукция, безпрепятствено придвижване на работниците до обработваемите земи, достъп на хората със земеделска земи до тях, разширяване на мярката 60/40.

Каракачанов предлага да се спира временно вноса и продажбата на плодове и зеленчуци в сезона, в който съответната земеделска продукция излиза на пазара у нас. Това се отнася за продукция, която произведаме у нас. И тази мярка да важи и след извънредното положение.

„Това е само за сезона, в който тези зеленчуци или плодове излизат в България. Ние ядем домати от Йордания, не е ли нормално да поощриш българския земеделец, а не да ядеш домати, които се отглеждат не в земята, а в дунапрен и се поливат с течна тор. Ако ви затворя очите и ви дам едно парче, ще се чудите дали ви давам ябълка или домат”, коментира Каракачанов.  

 

Каракачанов отправя предложение към здравния министър Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с което да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници до обработваемите селскостопански площи. Транспортните средства да бъдат дезинфектирани от населените места, от които тръгват, а работодателите да осигурят лични предпазни средства – ръкавици и маски. Промените да влязат в сила от 15 април 2020 г.

Водачите на транспортните средства със сезонни работници да се легитимират със служебни бележки, съдържащи маршрута и списък на пътниците, издадени от юридически лица със съответния предмет на дейност или от регистрирани земеделски стопани, се казва още в предложението на Каракачанов.

Какви мерки предлагат ресторантьори и хотелиери, за да оцелее браншът в кризата?

Министърът на здравеопазването да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с които да се осигури безпрепятствен достъп на хората, притежаващи и обработващи дворни места до тях с цел насърчаване на производството на плодове и зеленчуци за лично ползване, искат от ВМРО.



Пропускът през контролно-пропускателните пунктове да става със служебна бележка, издадена от кметството или общината, в които се намира съответният личен имот – като по този начин може да се контролира маршрутът на придвижване и да се избегнат евентуални злоупотреби, предлагат още те.

Каракачанов се обръща и към министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, за да разшири обхвата на мярката „60 на 40“ в помощ на малкия и средния бизнес. От ВМРО настояват тази мярка изрично да се прилага за сезонните работници от земеделския сектор и срещу предоставяне на трудов договор от страна на работодателя държавата да поема 60% от трудовото възнаграждение на работника, плюс социалните осигуровки.

Другото предложение на министъра на отбраната е МС да задължи министъра на икономиката Емил Караниколов, по предложение на земеделското министерство, временно да спира вноса и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар.

Целта на промените е да подпомогне засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция, осигуряваща прехраната на българското население в условията на обявената пандемия от COVID-19.

Парад за 6 май ще има, категоричен е министърът на отбраната.

„Дали ще бъде парад, какъвто го познаваме всяка година,ако се подобри положението, дали ще бъде парад само от бойна техника, без жива сила, или, недай си Боже, ситуацията, ако се влоши, ще бъдат мероприятия в самите военни подразделения, ще го преценим според обстановката.  Армията няма как да капитулира пред коронавируса”, заяви Каракачанов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП