Извънредното положение на острова прави операциите по спасяването им невъзможни

Малта повече не може да гарантира спасяването на мигранти или да допуска дебаркирането им на своя територия по време на предизвиканото от коронавируса извънредно положение, заяви малтийското правителство, цитирано от БГНЕС.

Предсрочни парламентарни избори в Южна Корея

Решението е взето, защото ресурсите на острова се използват в прилагането на мерките за спиране на разпространението на коронавируса, както и заради риска самите мигранти да са носители на вируса.

Съобщението идва ден след като Италия затвори своите пристанища и заяви, че те вече не са безопасни заради пандемията.

"Въпрос на интерес и отговорност за тези хора е да не се поставят в опасност като предприемат рисковано пътешествие до страна, която не е в състояние да им даде безопасен подслон", се казва в изявление на правителството на Малта.

Мелания Тръмп препоръча на американците да носят маски (СНИМКА)

Решението на Италия и Малта идва в момент, когато германската група за спасяване на мигранти "Сий Ай" (Sea-Eye) заяви, че неин спасителен кораб е качил 150 души от две дървени лодки край бреговете на Либия. Сега не е ясно къде ще бъдат закарани те.

Правителството на Малта изпрати свое изявление и на Европейската комисия, в което обяснява положението.

"Предвид големината на натиска, под който се намира страната, бе преценено, че малтийските власти не са в състояние да гарантират спасяването на незаконни имигранти на борда на каквито и да било плавателни съдове, нито да осигури наличност на безопасно място на малтийска територия за спасени в морето лица", се казва в изявлението.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП