Някои от тях вече се "задушават" финансово от мерките, които се взимат срещу COVID-19

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че през уикенда неговите екипи ще представят план за спасяване на авиокомпаниите, затруднени финансово заради мерките срещу COVID-19, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Тръмп не изключи възможността за преки разговори с някои или с всички авиокомпании още през следващите два дни.

Терминалите на най-натовареното летище в Европа опустяха

Американските авиокомпании се нуждаят от много пари, и то бързо. Конгресът вече им задели сумата от 50 млрд. долара в рамките на мащабния си план от 2,2 трилиона. Целта - фирмите да запазят служителите си.

Авиопревозвачите искат да получат пари, но не са особено склонни да приемат условията, които предлага правителството в замяна. Източници от сектора посочиха пред АФП, че има противопоставяне между Министерството на финансите и авиокомпаниите.

НЕОЧАКВАН ПРОБЛЕМ: Няма достатъчно паркоместа за приземните самолети (ВИДЕО+СНИМКИ)

Преди седмица министърът на финансите Стивън Мнучин каза, че той е този, който ще определи подходяща компенсация срещу помощта от данъкоплатците. Едно от обсъжданите условия е дялово участие в капитала, от чиито мащаби ще зависи дали то ще бъде национализация или не. Ръководителите на компании обаче се опасяват, че с акционер като държавата могат да бъдат отблъснати финансовите пазари.

"Боинг" обмисля да съкрати 10% от своите служители

Авиокомпаниите в САЩ представляват стотици хиляди преки и непреки работни места и са жизненоважни за функционирането на най-голямата световна икономика. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.