Марин Рачев е обвинен в укриване на данъци в големи размери

ВКС потвърди решението на Апелативен съд – Пловдив, с което Марин Рачев – кмет на община Септември, е осъден за избягване плащането на данъчни задължения в особено големи размери. Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението на Апелативен съд – Пловдив. Решението е окончателно.

Апелативният съд потвърди условна присъда на кмета на Септември (ВИДЕО)

Марин Рачев е признат за виновен за това, че от 14.02.2005 г. до 05.04.2007 г. в гр. Пазарджик, в качеството си на едноличен търговец и при условията на продължавано престъпление, е избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери на обща стойност 118 923,68 лв.. Той е осъден на 2 години и 6 месеца „лишаване от свобода“. Изтърпяването на наложеното наказание е отложено за изпитателен срок от 4 години. Със същата присъда подсъдимият е осъден да заплати на държавата сумата от 115 106, 01 лв., представляваща обезщетение за претърпените имуществени вреди.

Срещу Рачев бе повдигнато и обвинение през септември от Специализираната прокуратура за умишлена безстопанственост в размер на над 226 хиляди лева, колкото са причинените щети на община Септември.

Запорираха сметки и имоти на кмета на Септември

Тричленният състав на ВКС намира касационната жалба за неоснователна. Установено е също, че 15 бр. подадени месечни справки декларации по ЗДДС и 1 бр. годишна данъчна декларация по ЗОДФЛ са подписани от съпругата на подсъдимия, а не от самия Рачев. Поради това прокурорът е поискал да се изменят първоначалните две обвинения, които да се обединят в едно, а именно – за престъпление, състоящо се от 16 деяния, като е увеличена и продължителността на инкриминирания период от 14.02.2005 г. до 05.04.2007 г. Искането на прокурора е допуснато изцяло. Според съдебния състав на ВКС така постигнатият краен резултат е правилен, тъй като е съобразен с изискванията на действащия процесуален закон. Затова съдебният състав на ВКС не споделя възражението, че първоинстанционният съд е бил предубеден и е лишил подсъдимия от справедлив процес.

При осъщественото изменение на обвинението съпругата на подсъдимия е записана с неточно собствено име, което отново по искане на прокурора е отстранено от съда. Касационният състав приема, че дори и да е допуснато нарушение на процесуалните правила, то не е от категорията на съществените, тъй като с посочване на точното собствено име на съпругата на Рачев по никакъв начин не е нарушено правото на защита на подсъдимия, още повече че първоинстанционният съд не „самоволно“, а по искане на прокурора е допуснал желаната корекция във вече измененото обвинение.

Искат отнемането на 9,3 млн. лева от кмета на Септември

Според върховните съдии предявеният граждански иск за причинени имуществени вреди към момента на приемането му за съвместно разглеждане в наказателния процес не е бил погасен по давност.

Съдебният състав на ВКС приема, че мотивите на въззивното решение удовлетворят стандартите за посочване на възприетите факти и за анализ на доказателствената съвкупност. Според върховните съдии наложеното на подсъдимия наказание е справедливо, тъй като е съответно на тежестта на извършеното престъпление и проявата на по-голямо снизхождение не би била оправдана, тъй като не биха се постигнали целите на наказанието по чл. 36 от НК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.