Това обяви премиерът Бойко Борисов

България спешно започва да наваксва процедурата по влизане в чакалнята на еврозоната. Това би позволило на страната ни да ползва европейски средства за възстановяване от тежката криза. Намерението заяви премиерът Борисов в Хасково, където посети фирма за производство на защитни маски.

"Не трябваше да се огъвам за чакалнята на еврозоната. Виждате колко пари отпускат. България е в прекрасно финансово и икономическо структуриране. Имаме да изпълним само едно условие и ще го направим незабавно - ще кандидатстваме отново за еврозоната. Тази криза ни показа, че тези, които са в чакалнята и в еврозоната, ще получат милиони, а другите ще теглят кредити. Ще кандидатстваме за еврозоната до края на април. Убеден съм, че ще бъдем приети", заяви Борисов.

 

В Хасково премиерът се запозна с процеса на производство на защитни маски в българска фирма, получила най-високия сертификат за качество от Германия.

"Дойдох да благодаря на хората, защото това е фирмата, която предлага най-доброто качество. Освен че не са съкратили работници и са вдигнали заплатите, пред тях се отваря и голям пазар. Прекрояваме икономиката", обясни Борисов.

 

Премиерът обяви, че ще се отпускат средства за самотните майки.

"Обикаляме и преструктурираме, за да могат хората да си хранят децата. С финансовия министър, Сачева и Дончев ще обсъдим по какъв начин самотни майки да получат средства", обяви още премиерът.

Той обясни още, че "зеленият коридор" за ТИР-овете действа безпроблемно.

Борисов отказа да коментира въпроси на журналисти относно отношенията му с президента Румен Радев и съвместната им работа. Премиерът обвини Радев, че в телевизионно интервю е излъгал относно наложеното вето на две точки от Закона за извънредното положение.

"Президентът никога не ми е предоставял идея за мерки срещу коронавируса. Да кажеш, че България е неподготвена за кризата, е вероломно нападение, не е протегната ръка", категоричен бе Борисов.

В началото на извънредното положение премиерът и президентът се разбраха да работят заедно. След това обаче държавният глава наложи вето на част от текстовете в Закона за извънредното положение и направи изяление към народа. Според Борисов това „вероломно нападение” влошило  отношенията между „Дондуков” 1 и 2.

Борисов каза още, че е възложил да се възстанови дейността на Института по микробиология, тъй като няколко пъти са били поръчвани PCR-тестове, но налични такива няма.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.