Това обяви главният секретар на МВР на брифинг в Министерски съвет

Към момента служители на МВР с потвърдени проби от PCR-тестове са 27, един вече е излекуван. Не мога да кажа как са се заразили, тъй като те са от различни области и от различни звена на МВР. Стремим се да спазваме всички мерки и разписания, които са дадени. Мисля, че за служителите има достатъчно предпазни средства. Това заяви на брифинг главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

СЛЕД МАСОВО ТЕСТВАНЕ: Само двама полицаи са заразени с коронавирус у нас

За великденските празници МВР засилва полицейското присъствие около храмовете, за да се ограничи струпването на хора. 

„В момента всички областни директори правят срещи с митрополитите, за да уточнят къде ще са литургиите. Ще сме там, където има нужда от нас. Спрени са ни почивките, отпуските, ще има присъствие във всички православни храмове, които са около 4000”, обясни Иванов.

„Да не допускаме струпване. Може да се стигне и до конфликтни ситуации, но все пак всички да запазят търпение. Ангажираме целия ресурс”, допълни директорът на СДВР Георги Хаджиев.

Актове за над 1 млн. лв. за разходки в парковете в София (ВИДЕО)

Иванов увери, че храмовете ще бъдат третирани като всички останали обществени места. Той призова гражданите, ако имат нужда, да се помолят вкъщи, а не да излизат.

ХОРО ПО ВРЕМЕ НА КАРАНТИНА: Ще бъдат ли наказани нарушителите?

"Служителите на МВР избягват да влизат в храмовете. Мястото на служители не е в храма, ако са униформени. Обсъждаме вариант влизането в храмовете да се осъществява чрез пропусквателен режим", обясни Иванов.

Иванов разкри, че е получил съобщение на личната си поща с въпроса: "Мога ли да посетя гаджето си?". "Мисля, че отговорът е ясен", отсече главният секретар на МВР.

Мерките включват и непрекъснат контрол на междуградските пропускателни пунктове, както и проверките на хора, които са под карантина. Към момента те са около 24 000. Образувани са близо 640 досъдебни производства за неспазване на мерките.

„Да има движение, само когато трябва да се посети възрастен. Няма да намалява работата по КПП-тата, както и Пътна полиция няма да намалява работата”, обясни Христо Терзийски, директор на ГДНП.

 

 

„Не сме подценявали контрола за карантина. Около 24 000 се контролират. Впечатленията са положителни”, заяви Ивайло Иванов.

От полицията са отчели спад на телефонните измами, както и на кражбите, от началото на извънредното положение.

„Много намаляват и кражбите, намалява придвижването на криминалния контингент, но по никакъв начин това не ни успокоява”, обясни главният секретар на МВР.

"Не мога да кажа, че има сериозно увеличение на случаите на домашно насилие. 72 случая на денонощие е имало за месец март 2019 г. За същия период през тази година сигналите са 77. Знаете, че като се получи такъв сигнал, се реагира веднага", увери още Иванов.

А на местата, където се получават най-много сигнали за нарушаване на мерките, също ще бъде засилено полицейското присъствие.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.