Спазват ли мерките против разпространението на коронавируса в бежанските лагери?

Във времена на пандемия, страх, война и бягство, хората оценяват домовете си. Някои обаче нямат покрив над главата си. Животът на бежанците се събира в няколко квадратни метра, които делят с непознати. В такива условия е невъзможно да спазват мерките против разпространението на коронавируса. 

Дни преди светът да се изправи пред предизвикателството COVID- 19, Европа затаи дъх – неканените се приближиха още повече. Хиляди мигранти, подлъгани, че пътят им на Запад е отворен, се озоваха на ничията земя между Гърция и Турция. България също реагира на събралите се пред вратата ни. На границата ни властта изпрати жандармерия и каза, че има готовност, при необходимост, да включи и армията.

Неканените не успяха да преминат на Запад. Част от тях останаха в Турция, други в Гърция, където живеят около 100 000 мигранти.

В бежанския лагер в Рицона, Гърция, в началото на месеца, 19–годишна родилка е диагностицирана с коронавирус. Заради положителния резултат и останалите около 2500 души, живеещи в лагера, се подлагат на тест. 20 от тях се оказват положителни. И властите поставят лагера под карантина.

"Пристигнаха 2000 кутии с храна. Така  ще получават продукти, без да се налага да излизат навън. Ние отново засилихме здравните грижи тук. Увеличихме броят на лекарите и медицинските сестри в лагера, за да сме сигурни, че ситуацията ще е под контрол", обясни Манолис Логотис, секретар на отдел "Миграция".

След появата на първите случаи на коронавирус сред мигранти в Гърция, страната призна, че появата на COVID-19 в пренаселените лагери е опасна. А едно от най-опасните места в южната ни съседка е остров Лесбос, където живеят повече от 20 000 мигранти.

Само преди дни шестима мигранти, стигнали до гръцкия остров, дават положителна проба за COVID-19.

В такива полеви условия шансът коронавирусът да се разпространи е още по-голям. 

Целия материал гледайте във видеото 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!