Миналата година поетите пътувания достигнаха рекордните 18,179 милиарда евро

Поради масовото намаляване на търсенето на ваканционни пътувания от основните пазари Гърция ще отбележи сериозен спад в приходите от туризъм, съобщава БГНЕС.

Очаква се спадът на разходите за самолетни пътувания и настаняване от немски, френски, италиански, британски и американски почиващи тази година да достигне между 60 и 70 процента.

Испания се готви за летен сезон без чуждестранни туристи

Изследването на Института на Гръцката конфедерация по туризъм, озаглавено „Пандемията COVID-19 и гръцкият туризъм“, прогнозира, че загубите на приходи през 2020 г. ще бъдат големи, като се има предвид тримесечното разпределение на приетите (4 процента през първото тримесечие, 26 процента през второто тримесечие , 59% през третото и 11% през четвъртото тримесечие) и фактът, че второто тримесечие вече е загубено. „Също така остава несигурно кога ще приключат спешните мерки в Гърция и нейните пазари и с каква скорост пазарите ще се възстановят“, гласи оценката.

Миналата година поетите пътувания достигнаха рекордните 18,179 милиарда евро. Ако тази година нещата се бяха развили по подобен начин, второто тримесечие щеше да донесе 4,7 милиарда, които сега са загубени. От останалите 13,48 милиарда около 530 милиона вече бяха събрани през първите няколко месеца. Ако разходите се намалят с 60 процента за втората половина на годината, според консервативните оценки, цитирани от INSETE, вместо 12,9 милиарда евро, туризмът ще донесе само 5,1 милиарда, или общо 5,65 милиарда евро за цялата 2020 г. Това е по-малко от една трета от приходите за 2019 г.

ТУРИЗМЪТ СЛЕД КРИЗА: Прогнозират къс летен сезон

Проучването INSETE освен това посочи, че възстановяването на приходите обикновено е по-бавно от това на пристигащите.

Генералният директор на INSETE Илиас Кикилиас обясни пред „Катимерини“, че „в десетилетието на финансовата криза туризмът - с общо 260 милиона посетители и 143 милиарда евро приходи от чужбина - се очертава като вероятно най-важният стълб на нашата икономика и заетост. С COVID-19 туризмът също се превърна в един от първите увредени сектори и то с голяма скорост и интензивност."

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!