Коментира д-р Мартин Табаков

Най-тежкият ден за турския президент Реджеп Ердоган и управляващите в страната ще бъде първият ден, в който коронавирусът е преодолян. Причината – икономическите последствия. Това мнение изрази в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” международният анализатор д-р Мартин Табаков.

„Турция за съжаление е сред държавите, в които продължава да расте скалата на регистрираните с COVID-19.  Турция все още не е видяла най-лошото от COVID -19. Според турските медицински експерти пикът ще бъде около 25 април, вероятно и малко по-късно. Всичко това рефлектира в няколко посоки”, обясни Табаков.

Ердоган към възрастните хора: Държавата взима мерки срещу COVID-19

Той смята, че президента Ердоган има от какво да се притеснява.

 „Придружаващото заболяване на Република Турция към въпросния COVID-19, всъщност е икономиката на страната, за която знаем, че така или иначе имаше хронични заболявания – обезценяването на турската лира, стагнацията в икономическия растеж, високите нива на безработица. Всичко това ще рефлектира и върху управлението на турския президент”, заяви Табаков.

Той припомни, че на последните местни избори партията на президента Реджеп Ердоган е изгубила и Анкара, и Истанбул, а това се е случило по икономически причини, смята анализаторът.

Турският министър на вътрешните работи подаде оставка

Решение за въвеждане на полицейски час доведе до огромни опашки по магазините в големите турски градове, а министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че ще подаде оставка след въвеждането на 48-часов комендантски час.

„Говорим за борба за власт. Тя е вътре в правителството, не е насочена срещу Ердоган.  Това е човекът с най-висок рейтинг от всички министри и може би потенциално единственият, който може да съществува политически отвъд семейството на AKP”, коментира Табаков.

Повече гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!