Условието е децата да са под 12 г., а месечният доход на член от семейството – под 610 лв.

Семейства с деца до 12 години вече могат да кандидатстват за еднократна парична  помощ от  държавата. Тя е в размер на 375 лв., но e само за родители в неплатен отпуск

Отпускат еднократна помощ на родителите в принудителен неплатен отпуск

Ирина Тодорова е майка на две деца - на 10 и 16 години. За да успява да ги гледа, ходи на работа само почасово. Така получава средства под минималната заплата . Мъжът й също работи, но общо доходите им покриват само сметките. Ирина разказва, че много трудно се оправят. Нито тя обаче, нито съпругът й е в неплатен отпуск, затова не могат да кандидатстват за помощ.

Право имат семейства, чиито доходи на човек са до 610 лв. Важно условие е да не получават пари от наеми или други услуги. Трябва да са пуснати в неплатен отпуск от поне 20 дни, а децата им да са посещавали редовно детска градина или ясла.

„Трябва тези родители да не са получавали помощи по Закона за социалното подпомагане тази година. Двамата родители или ако е сам, да не е включен в схемата 60/40”, обясни Инна Ведър – Ценкова, заместник главен директор на ГД „Социално подпомагане”.

Размера на доходите ще се изчислява спрямо последния месец на получаване на заплата. 

Кандидатстването става с заявление-декларация, което е достъпно на сайта на дирекцията „Социално подпомагане”. Към това заявления трябва да бъдат приложени документи, които удостоверяват доходите на семейството, документ от работодателя за отпуска и обстоятелството, че лицето повече от 20 дни е в неплатен отпуск.

Документите могат да бъдат подадени и онлайн през сайта на агенцията за „Социално подпомагане”.

Репортер: Мариана Торманова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!