Това съобщи на пресконференция председателят на КЕВР

На фона на понижаването на цената на природния газ, топлофикациите в страната масово са поискали увеличение и то драстично. Във Велико Търново е заявено увеличение на парното от 140,5%. От „Топлофикация София“ са поискали цената да се увеличи с 20%.

Предложенията за повишението на цените на парното в проценти спрямо цената от 1 април 2020 г. започват от 9,5% във Варна, минават през 20% за Плевен, София и „Топлофикация Пловдив“ и достигат 45% за Бургас, 52% за Разград и 62% за Враца. Най-фрапиращо е исканото увеличение на цената с цели 140,5 % за Велико Търново. От там обаче уточниха, че реално увеличението за потребителите би било да 6%. От КЕВР пък успокоиха потребителите и ги призоваха да празнуват празниците спокойно, защото повишенията на цените няма да бъдат приети.

Защо топлофикациите поискаха по-високи цени на парното?

„Посрещнете спокойно вкъщи най-светлия християнски празник Възкресение Христово. Не се притеснявайте“. С тези думи председателят на КЕВР - Иван Иванов, охлади страстите и заяви категорично - цената на „топлото“ няма да се вдига. А предложенията за повишаване на цените били подадени, защото така е по закон. Сега обаче ще се поправят.

„Всякакви искания за предстоящо увеличение на цената на топлинната енергия са изцяло неоснователни. КЕВР ще коригира по справедлив начин всички заявления за цени, като отстрани неправомерно поисканите разходи“, каза Иванов по време на пресконференция.

Топлофикациите в страната също обясниха, че става дума за изчисления със стара дата. Новата им сметка сега ще вземе предвид и по-ниската цена на газа, която вече беше договорена.

„Топлофикация София“ е поискала повишаване на цената, но всички изчисления са направни на база на действащата цена на природния газ до 31-ви март. След като е подадено искането, цената на газа и на топлинната енергия е променена“, каза говорителят на „Топлофикация София“ Елизабет Павлова.

Защо топлофикациите поискаха по-високи цени на парното?

От „Топлофикация Велико Търново" съобщиха, че техните изчисления също са направени на базата на старите данни. Именно в този град беше поискано най-голямо увеличение – 140%.

А в София потребители масово забелязват по-високи сметки за парно за изминалия март. От столичната топлофикация обясняват по-скъпите фактури с това, че март е бил с 3 градуса по-студен от миналогодишния. А и хората са си били повече време вкъщи заради извънредното положение.

В крайна сметка обаче при изравняването, сметките трябва да са по-ниски, защото топлофикационните дружества ще получат приблизително 72 млн. лв. заради поевтиняването на газа

„Регулаторът ще отчете намаляването на цената на природния газ и в миналия период. Ще бъдат възстановени по справедлив начин надвзетите суми заради неоправданата висока цена на сумите“, поясни Иванов.

Краят на отоплителния сезон се очаква да бъде обявен след великденските празници.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.