9 дела са спрени след решение на Европейския съд, а още 150 – заради тълкователно дело във ВКС

Само за миналата година Антикорупционната комисия е отнела 37 имота и 119 моторни превозни средства. Това заяви в интервю за NOVA председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

Общо 9 дела за отнемане на имущество са спрени след решение на Европейския съд, че една гражданска конфискация не зависи от присъда, произнесена по наказателно производств. Други 150 дела, по които комисията е ищец, са спрени заради тълкователно дело във ВКС за естеството на сроковете в хода на производството.

„Най-интензивните производства за конфликт на интереси са не толкова в централните органи на държавната власт, колкото в общинските администрации”, обясни още Цацаров.

КПКОНПИ е внесла искане за отнемане на имоти за 12,5 млн. лева

„Работим като всички в условията на извънредно положение. Ние не сме на първа линия, но работим всеки ден, част от личния състав работи дистанционно от домовете си. Самата комисия заседава чрез видеоконферентна връзка. Най-тежко и будещо безпокойство е работата на колегите от оперативната служба. Това, което работим ние, е един постоянен поток, който не спира, защото и престъпленията не спират”, коментира Цацаров.

 

 

По думите му най-големият проблем за Комисията е кадровият недостиг. „В края на годината Комисията е имала 23% незаети щатове – 100 незаети щатни бройки. Когато от 54 ръководни длъжности – 23 са незаети, това е сериозен проблем”, коментира Цацаров. „Когато в антикорупционната комисия работят минимално хора и те са на ръба на своите възможности, това вече е проблем. Най-силната дирекция на комисията работи с най-малко личен състав. Правим необходимото за попълване на тези щатове. Работим и за създаване на териториални поделения на КПКОНПИ”, обясни председателят на Комисията.

Антикорупционната комисия също минава на дистанционна форма на работа

Освен това се работи за нова интернет страница, онлайн подаване на сигнали, има и замисъл за мини колцантър.

„Опитваме се да направим опростена форма на декларация, която се попълва по-лесно.

626 лица са подали декларации до момента. Срокът за подаване на тези декларации е до 1 месец след отмяната на извънредното положение”, каза Сотир Цацаров.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.