Расте броят на заболелите медици, както и на излекуваните хора

Броят на заразените с коронавирус у нас вече е 915. В София е починал 66-годишен мъж, диагностициран с COVID-19. Той имал онкологично заболяване. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. 

Новите случаи за последното денонощие са 31. 13 от тях са в София, 6- в Плевен, 4 - във Видин, 3 - в Смолян, 2 - в Сливен и по един в Пловдив, Велико Търново и Ямбол. 16 са от новите заразени са в болница. 

Художници продават картини и даряват парите на медици

7 са медиците, дали положителна проба за COVID-19 за изминалите 24 часа. С това общият брой на заразените служители в здравни заведения става 76. София продължава да е най-голямото огнище на заболяването. Там има 534 случая. 141 са в болница. 

Общият брой на излекуваните вече е 167, от които 8 деца.

"В момента в България се намират не само отделни случаи, но и цели клъстери. Т.е. има заразени в цяла група", каза ген. Венцислав Мутафчийски. Така било в Паничерево и в столичните квартали „Факултета“ и „Филиповци“, обясни още той.

И ОТ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ЯЙЦА: Генерал Мутафчийски призовава да не излизаме

 

 

По думите му в България има активен надзор на заболеваемостта от коронавирус. Според началника на оперативния щаб причината за големия брой заразени медици във Видин е неспазване на неспазване на предпазните мерки. 

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че в почивните дни екипите на Столичната РЗИ и здравните инспекции в Разград, Благоевград, Стара Загора са работили нон стоп и са взели по 200 проби. По този начин е открито огнище в семейството на мъж. Там са открити още 3 нови случая. Намерено е и второ такова. 

Повече по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!